MónTerrassa
Sector audiovisual, a Terrassa hi som o no?
  • CA

El passat mes de setembre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va participar de l’acte de presentació del Hub Audiovisual de Catalunya que es farà a les Tres Xemeneies, entre Sant Adrià del Besòs i Badalona. Segons es va comentar en aquell acte, el Hub Digital, Audiovisual i del Videojoc és un dels grans projectes transformadors de la propera dècada a Catalunya. El motor d’aquest Hub serà el projecte Catalunya Media City que vol ser un flux d’activitat de producció de continguts. Per impulsar aquesta iniciativa, s’estima una inversió de 450 milions d’euros i es calcula que al 2030 ja es podran veure els primers resultats.

Val a dir que l’ideòleg del Catalunya Media City ha estat el Clúster Audiovisual de Catalunya, presidit per Miquel Rutllant. I també cal dir que Rutllant sempre ha defensat que amb la seu de les Tres Xemeneies com a espai emblema del Hub, s’ampliava el Parc Audiovisual de Catalunya. I més en concret, Rutllant ha dit públicament que “aquest projecte ha de permetre fer un salt en el sector audiovisual, de la mà d’espais amb solvència consolidada com el Parc Audiovisual de Catalunya, on els platós ja estan al cent per cent de la seva capacitat i on es roden des d’anuncis, a pel·lícules i a programes de televisió.”

Confio que realment aquest projecte tiri endavant i que esdevingui una palanca per a consolidar el Parc Audiovisual de Catalunya. Però el cert és que quan vaig llegir la notícia de la presentació del Hub Audiovisual de Catalunya la sensació de deja vu que vaig tenir va ser important. I no és per menys, perquè el desembre del 2020 la Generalitat i les ciutats de l’Hospitalet de Llobregat i de Terrassa van anunciar una aliança per promoure a Catalunya un centre de referència en innovació audiovisual i producció de continguts digitals líder al sud d’Europa, amb el suport dels fons europeus de reconstrucció. El projecte portava per títol “Catalunya, motor de la innovació audiovisual i del videojoc del sud d’Europa” i tenia com a objectiu convertir Terrassa i L’Hospitalet en l’epicentre d’un ecosistema integrat per empreses, plataformes, mitjans audiovisuals, fires, festivals, universitats i centres de recerca de les indústries creatives. El Govern de la Generalitat, aquell desembre del 2020, va deixar clar que aquesta iniciativa era estratègica per a Catalunya. 

L’any 2020 el president de la Generalitat era Quim Torra, de Junts, mentre que avui el president de la Generalitat és Pere Aragonès, d’ERC, ara enemistats amb Junts, però fins fa ben poc en govern de coalició. Tots som conscients que els canvis de govern comporten també la redefinició de projectes, polítiques i accions. Però quan hi ha unanimitat en considerar un tema com a estratègic, l’hauríem de tractar com a tal i no anar-lo canviant en funció del color de qui governa o de la foto més oportuna en cada moment. 

En el “projecte estratègic per a Catalunya” que es volia fer amb l’Hospitalet i en el “projecte estratègic per a Catalunya” de les Tres Xemeneies, el Parc Audiovisual de Catalunya hi juga un paper destacat, perquè segueix sent l’únic espai amb platós. 

Però, compte, perquè a l’acte de les Tres Xemeneies no es va esmentar el PAC. I no he sabut veure enlloc que s’hagi firmat un acord entre la Generalitat, el PAC i el Catalunya Media City per a garantir que Terrassa també participa, impulsa i en surt beneficiada d’aquesta nova iniciativa.

A part d’anunciar pistes de gel i ratlles de colors als carrers confio que el govern municipal exigeixi a la Generalitat el reconeixement del paper impulsor i motor que el Parc Audiovisual de Catalunya pot i ha de tenir en qualsevol iniciativa que tingui a veure amb l’audiovisual. 

Des del 2007 que Terrassa ha apostat fermament per aquest sector, convençuts del seu futur i interès. No podem mirar cap a una altra banda quan neixen nous projectes relacionats amb l’audiovisual. Cal reivindicar l’experiència de Terrassa, la seva potencialitat i tornar a posar sobre la taula les propostes ambicioses amb què va néixer el Parc Audiovisual de Catalunya. Terrassa pot ser motor, i les Tres Xemeneies o l’Hospitalet o Granollers, que també fa coses en aquest tema…. o qui convingui, poden sumar-s’hi. No al revés. Però per això cal que el govern municipal s’ho cregui i ho defensi. I demanar a ERC, al govern de la Generalitat i al govern municipal, que vetlli per aquest lideratge de Terrassa en l’audiovisual. Governar és defensar els interessos de la ciutat.

Helena Royes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa