MónTerrassa
La salut laboral, una feina de tothom
  • CA

El 1996 va ser l’any en què, per primera vegada, es va triar la data del 28 d’abril com el dia commemoratiu de la salut laboral de les persones treballadores víctimes dels accidents de treball i de les malalties professionals, a pesar que el nostre país no s’hi va adherir oficialment fins al cap de tres anys.

La Llei de prevenció de riscos laborals neix l’any 1995 i entra en vigor l’11 de febrer del 1996. El seu objectiu és desenvolupar la cultura preventiva dins de les empreses per implantar condicions de treball segures, situar la persona treballadora com un actiu principal que cal protegir i crear la figura de delegats i delegades de prevenció perquè actuïn com a representants de les persones treballadores en matèria de seguretat i salut laboral.

En definitiva, l’objectiu general és la protecció de la salut en el treball i la prevenció dels accidents laborals. La prevenció és actuar establint mesures abans de l’accident, avaluant els riscos del lloc de treball i instaurant mesures preventives que s’han d’anar corregint —amb revisió, seguiment i mesures més eficaces— si varia qualsevol condicionant o si les persones treballadores pateixen accidents.

Malgrat la llei, moltes empreses actuen després del mal pel fet que la prevenció els costa diners. Però quin preu té la salut d’un treballador o una treballadora? Molts dels accidents requereixen baixes mèdiques o deixen seqüeles en la salut a causa d’accidents greus que afecten la feina i la vida diària de qui els pateix. Això per no parlar dels accidents mortals, és a dir, dels companys i companyes que mai tornaran a casa. Els llocs de treball han de ser segurs.

24 mil accidents laborals al Vallès

Segons les dades d’accidentalitat a la nostra comarca, Vallès Occidental, va haver-hi un total de 24.307 accidents de treball, cosa que suposa un increment del 16 % respecte de l’any anterior. D’aquests, un 44,6 % van ser amb baixa i un 8,27 % van ser accidents in itinere. Els mortals van augmentar un 66 % respecte de l’any anterior, amb la qual cosa el 2021 hi va haver 10 accidents mortals a la comarca. Tant els accidents lleus (10.779) com els greus (52), l’any 2021, van sumar un 17 % i en un 18 %, respectivament, vers l’any 2020.

A la Catalunya Central (Bages, Berguedà i Moianès) han augmentat significativament els accidents amb baixa mèdica, amb un total de 724 accidents respecte de l’any anterior, un 32% més. En canvi els mortals han disminuït: de 6 han passat a 2, encara que la xifra hauria de ser 0. Així mateix, hi ha hagut una disminució dels accident greus, que passen de 19 a 15. Pel que fa als accidents in itinere amb baixa mèdica, augmenten en 65 accidents en relació amb l’any anterior i es veuen incrementats en un 23,13%.

Segons les dades actualitzades que hi han fins el mes de febrer, al Vallès Occidental tenim un total de 2.106 accidents amb baixa mèdica, dels quals 8 homes i 3 dones, han sigut qualificats com a greus, i 292 accidents in itinere amb baixa mèdica, dels quals un d’ells ha tingut una persona morta com a resultat. A la Catalunya Central tenim un total de 806 accidents amb baixa, dels quals 1 ha resultat mort i 3 homes i 1 dona, han estat qualificats com a greus. Pel que fa als accidents in itinere, tenim 70 accidents, tots ells lleus.

L’increment dels accidents de treball està relacionat amb l’increment de l’activitat, d’una banda, i amb la precarietat, de l’altra, i, sobretot, amb la manca de mesures preventives.

Més notícies
Sistema d'Emergències Mèdiques
Mor un treballador mentre muntava una corda de seguretat
Notícia: Mor un treballador mentre muntava una corda de seguretat
Comparteix
L'home tenia només 51 anys i era de nacionalitat espanyola
Mor un home mentre treballava en una deixalleria de Terrassa
Notícia: Mor un home mentre treballava en una deixalleria de Terrassa
Comparteix
La víctima és un home, de 36 anys, veí de Terrassa
Ambulància
Ferit un treballador en caure d’una obra a Sant Pere de Terrassa
Notícia: Ferit un treballador en caure d’una obra a Sant Pere de Terrassa
Comparteix
La víctima s'ha precipitat des d'uns cinc metres d'alçada
Mor un home a Terrassa en caure d’un fals sostre
Notícia: Mor un home a Terrassa en caure d’un fals sostre
Comparteix

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa