Fa tot just una setmana que ens deia adéu en Jacint Cadevall i Soler, als 94 anys. Fou un home de gran bonhomia, “marcat” per dos trets magnífics: un gran amor al món pessebrista i a l ́organista. Una gran pèrdua, per tant, dins d ́aquests dos àmbits tan summament encisadors. El cor em demana de bastir-li una petita glosa, a tall de reconeixement més que merescut.

De talla menua i portant discret, remarco sobretot la fondària personal i la solidesa del seu cor. Fill de Terrassa, la seva vinculació al món pessebrista nasqué al si d ́una família profundament religiosa. Any rere any, mai no faltava aquest element a casa seva, als volts de Nadal. Al seu escriptori, encara guardava records d ́un dels primers que va fer, als 8 anys. D ́aleshores ençà, la tradició anava agafant volada
i embranzida sentimental…

Adscrit a l ́associació pessebrista local des dels seus inicis (any 1943), la seva línea traspuava trets dd gran riquesa artística. A diferència d ́altres col·legues, treballava el guix amb tacte, contrastant-lo amb tons cromàtics propis, triant ben adientment la ubicación concreta de les figures.

La seva anomenada ultrapassà la frontera purament egarenca, essent el seu mestratge molt valorat tant a nivell català com espanyol. Tant fou així que detenta l ́honor -a Terrassa- d ́haver estat l ́única persona que repetí pessebre oficial mig segle després d ́haver-ho fet per primer cop. Alhora, feia per donar xerrades arreu sobre el belenisme i la seva història, a nivell de xerrades i en actes divulgatius de canals escrits i audiovisuals.

Una altra faceta important rau en la dedicació a promoure els concursos locals de pessebres. Paral·lelament al seu traspàs, és bo reconèixer el “detall” del consistori terrassenc -el proppassat dia 12- envers aquest moviment, mitjançant el lliurament de la medalla artística al senyor Antoni Sazatornil.

D’alguna manera, tant en en Jacint com el popular “Saza” lideren aquest moviment a la nostra ciutat. Raó per la qual cal expressar-ho públicament, aplaudint la seva tasca i agraint-los el munt d ́hores esmerçades en el tema.

Pel que fa al lligam d ́en Cadevall amb el món de l ́orgue litúrgic, Déu faci que agafi -d ́una punyetera vegada- l ́estrena d ́un estri com cal a la catedral del Sant Esperit. La “promesa” del bisbe Saiz Meneses data de fa gairebé 12 anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa