L’any 2013 es varen emmallar els pinacles de la façana modernista de l’Ajuntament de Terrassa per evitar petits despreniments de pedres que sembla es produïen de la part més alta del coronament.

El dia 18 de juny de lany 2016, una forta calamarsada va provocar que el cap de tragèdia situada al grup escultòric central de la façana modernista del Teatre Principal, es precipites a la vorera però per sort sense provocar cap accident.

Per motius preventius varen ser retirades al magatzem les escultures dels dos lleons asseguts, situats a la part superior de la façana a banda i banda i al mateix temps varen ser tancats sota sengles malles el conjunt escultòric central amb les dues muses del teatre, la tragèdia decapitada, la comèdia i lescut coronat de Terrassa i també els busts dels artistes locals Joan Prat i Ubach, actor i Emili Daura i Oller, compositor.

Només estan en llibertat els dos pebeters metàl·lics decorats amb animals fantàstics o quimeres als extrems de la cornisa de la façana.

La façana del Teatre del 1911, la modernista, ja havia sofert diverses mutilacions per
motiu de la degradació de la pedra sorrenca . Algunes de les principals obres
escultòriques que contenia, del reconegut escultor Pau Gargallo, varen ser retirades
desprès de la guerra civil . I també al llarg dels anys, es varen sanejar diversos motius
ornamentals en relleu, que varen ser totalment consolidats en la restauració de la façana
l’any 2011 juntament amb la rehabilitació total del Teatre.

Aquest més de juny s’emmallarà el pont de Sant Pere per evitar possibles despreniments mentre no s’executi el projecte de rehabilitació que a hores d’ara no conta amb pressupost d’execució.

Han passat nou anys des del primer emmallat provisional i de moment no s’ha fet res per solucionar els problemes ocults que varen provocar la urgència de loperació.

Veient que aquesta situació provisional no té calendari definit per part de l’Ajuntament, proposo fer un pas endavant i emulant les intervencions artístiques dels malaurats Christo Javacheff i Jean-Claude Denat embolicant el Reichstag de Berlin, l’Arc de Triomf de Paris o la Muralla Aureliana de Roma, fer una intervenció similar i potent a Terrassa.

En el nostre cas però amb edificis i patrimoni degradats o pendents de rehabilitació com podria ser la Casa Alegre de Sagrera, la Masia de Can Parellada o la mateixa Riera de les Arenes per citar-ne alguns.

Això sí, amb malla tèxtil elaborada per tallers terrassencs i amb els colors del nostre escut i els elements més turístics. Solució provisional en espera de fer i executar projectes sense pressupost a hores d’ara, però amb el plus afegit que tant ens agrada, d’actuació singular i única i que porti el nom de Terrassa més enllà de les nostres fronteres.

Nou comentari

Comparteix