MónTerrassa
Menyspreu de l’Ajuntament al Comitè per a la millora de la Neteja

El dia 21 d’abril coneixíem a través d’unes declaracions en premsa de la portaveu del Govern Municipal, Lluisa Melgares, que l’alcalde, Jordi Ballart, anunciaria al Ple d’avui divendres 22 d’abril, bones noticies, i avançava un estudi per barris per la implantació de contenidors amb xip a la ciutat.

Al Ple extraordinari sobre l’estat de la ciutat d’ahir el Sr Ballart ho confirmava i afegia la recollida porta a porta a tres barris: Can Gonteres, Vista Alegre i Can Palet de Vista Alegre, finançat amb una subvenció de Agencia Catalana de Residus (ACR), així com un Pla de neteja especial, entre d’altres novetats de gestió informades per diversos àmbits de la gestió Municipal.


Des del Comitè per la millora de la neteja i gestió de residus de Terrassa (CNR), òrgan de participació ciutadana, creat pel propi consistori a finals de l’any passat, on hi han representades nombroses entitats de Terrassa i el propi equip de govern, amb persones que de manera altruista dediquen el seu temps intentant aportar iniciatives per a millorar la situació i donar continuïtat a un Pla consensuat, i voldríem que fos eficient i eficaç, pensem que així no es fan les coses. I el que és més trist, no hi cap consciència del veritable problema que es la recollida de residus en aquesta ciutat, vist com es prenen les decisions sobre aquest assumpte.


Dins del CNR, del que hem dit forma part el govern municipal amb veu i vot de la seva portaveu, s’han posat en marxa en aquest moments dos grups de treball. Un orientat al canvi de models de recollida i l’altre relatiu a la fiscalitat a la que s’enfrontarà de manera greu tota la ciutadania en breu termini, tot i que en aquest mandat, i donada la proximitat electoral del 2023, es congelin les taxes de residus, com s’ha anunciat.

Les disposicions exigides per la UE en matèria de recollida selectiva, de no complir- les, portaran a duplicar, triplicar i qui sap quant s’haurà d’augmentar aquesta taxa sinó es canvien els models de recollida i es fa una gestió mes acurada, eficient i eficaç del servei. I això ho ha de saber tota la ciutadania de Terrassa ja que ho patirà greument si no es prenen les mesures estratègiques adequades i de forma continuada.


Abordar aquest problema amb iniciatives puntuals electoralistes, com les anunciades del porta a porta o els xips durant aquests dies passats, sense respondre a cap pla profitós i irresponsable, molt propi d’un discurs populista i electoralista de curt abast. És més, la proposta feta sobre el sistema porta a porta és poc representativa si el que es busca es una primera experiència d’utilitat per replicar a la ciutat i queda lluny d’assolir cap objectiu real significatiu.


De seguir amb aquestes pràctiques puntuals, tenim exemples d’iniciatives fracassades en altres municipis com San Andreu a Barcelona o Corbera, on la mala comunicació i manca d’implicació de tots els participants en les iniciatives (inclosa la ciutadania) han comportat aquests fracassos. Esperem que Terrassa no repeteixi aquestes males experiències i rectifiqui, i de veritat, aposti i cregui en la participació i els seus òrgans. Seria desitjable que es posi en marxa una veritable actuació del sistema porta a porta i no sols per a justificar una línia de subvenció, o senzillament, perquè no hi ha voluntat per fer-ho en serio amb l’objectiu d’aconseguir arribar al 60% de recollida selectiva, com a mínim.


Esperem doncs aquesta rectificació i que algun dia es prengui seriosament la problemàtica del residus a aquesta ciutat, i es faci una aposta decidida i amb compromís polític per resoldre el problema, dedicant de manera continuada els mitjans (humans, econòmics i de gestió) que requereix i sota les directrius d’un Pla estratègic de llarg abast amb consens de tots els implicats.


Xavier Vives
President CNR (Comitè per a la millora de la Neteja i la gestió de Residus de Terrassa)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa