Què és això de “El vino hablao”?

Pels escrits anteriors, a totes les persones que parteixen de zero en el coneixement del món flamenc i a tot el públic en general, hem tingut l’oportunitat d’oferir una petita introducció al tema, hi ha molts temes a compartir i uns quants tenen a veure amb les singularitats que es viuen al llarg del temps, aquestes singularitats també ajuden a entendre millor els entorns i sens dubte a les persones.

Avui va del “vi parlat. Vaja, “del vino hablao”, amb el record d’un excel·lent company. Però abans de tot vull invitar als meus lectors al recital flamenc que tindré el gust d’oferir aquest diumenge dia 3 a la seu de
Flamencologia a l’avinguda d’Àngel Sallent, 23. Serà a partir de les 12,30, m’acompanyarà un autèntic monstre de l’acompanyament a cante, el guitarrista flamenc Justo Fernández Amador de Badalona, persona molt cotitzada en els ambients flamencs. Ha visitat diferents països i és tot un honor dir diferents estils de cantes o palos flamencs acompanyat per ell.

Doncs anem al tema. Els amants del vi ben segur coneixeran les diferents varietats del vi de Jerez.

Els recordem: fino, mançanilla (que no camamilla), amontillat, olorós, i PX (Pedro Ximenez), tots ells amb unes característiques específiques. A les penyes flamenques, vull dir flamenques de veritat, normalment podem trobar el fino o també el vi tipus mançanilla, tot i que sembli ser el mateix doncs no ho és. El Fino té un color daurat pàl·lid, aroma punxant, delicat sec i lleuger al paladar, el tipus mançanilla també té un color entre pàl·lid amontillat i lleuger al paladar amb criança a bodegues de Sant Lucar de Barrameda (Cadis).

En qualsevol cas és convenient la degustació en fred. Us explico tot això perquè en els temps que vam elaborar el llibre Flamenco en Terrassa (Editorial Carena) vam tenir la fortuna de conèixer a un personatge molt singular que ja passava dels noranta a qui recordo amb molt afecte, estimació i respecte. Quan venia a la penya sempre en mig del “sarau” deia “¡niñaaaaaa una botellita de vino!” amb el to i la veu pròpia d’una persona propera als cent anys de vida. Amb el temps va arribar un moment que li resultava difícil sortir de casa per complir aquell ritual d’anar al bar i compartir un temps amb els companys i
amics contertulians.

La seva família per tal de no privar-lo d’aquest “sacrifici” van anar a buscar al bar una ampolla d’aquella miraculosa beguda oferint-lo a l’avi de la casa cosa que ell va agrair moltíssim, però es van adonar que l’avi no estava molt pel vi i li van preguntar pel motiu. Tractant-se del mateix vi que li agradava tant, els hi va contestar: “Es que a mi me gusta el vino ha- bla-o”. Senzillament impressionant la inesperada resposta d’aquella persona.

Vi parlat! Una expressió que resumeix tota una filosofia d’entendre el fet de compartir una copa de vi, uns instants, uns moments, el temps és una associació de moments i una concatenació de moments construeixen una vida, una vida sense moments compartits deu ser molt desmotivadora i ben poc interessant.

Efectivament, puc afirmar sense por d’equivocar-me que hi han moments que si no són compartits perden molt valor, us proposo un viatge amb els sis sentits, la vista, l’oïda, l’olfacte, el gust , el tacte i amb tot el pensament el sisè, el sentit que ho integra tot, imagineu-vos dins un entorn flamenc, guitarra, “cante jondo” uns “finitos” amb uns pinxos si pot ser, una conversa instructiva que us aporti quelcom més.

Podeu estar ben segur que us apropareu al sentit d’allò que aquell Home va voler dir amb seu “vino hablao”, doncs si teniu temps i amb una mica de sort aquesta és una experiència que podeu trobar a la penya
Flamencologia de Terrassa i bastant sovint, no hi ha dubte de què per arribar a percebre o sentir certes vivències s’han de creuar un conjunt de circumstàncies la més important l’actitud” (amb “c” no amb “p”) amb la qual cada un de nosaltres afronta cada moment de la seva pròpia vida.

Gaudeix de la vida quan toca! La diversió i l’esbarjo són importants, la lluita i la feina ben feta també. No oblideu la nostra cita del pròxim Diumenge. Salut i alegria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa