Les maduixes amb nata, les patates xips o la cafetera elèctrica són aliments o estris molt comuns en la nostra gastronomia actual, però sabíeu que van arribar a Catalunya gràcies a les innovadores idees d’un castellbisbalenc. A continuació us explicarem la història d’Esteve Sala Canyadell, un dels empresaris de la restauració més importants del segle XX i conegut com ‘el rei de la restauració de Barcelona’.
Esteve Sala Canyadell va néixer l’any 1881 a Can Canyadell, al municipi de Castellbisbal. Encara que venia d’una família vinicultora, a ell no li agradava la feina al camp. Finalment, la seva família va decidit que marxes a Barcelona per treballar amb el seu tiet Josep Sala, era propietari del Café Restaurant Petit Pelayo situat a la Rambla de Canaletes número 7.
El tiet li va pagar els estudis de l’administració i li va donar un préstec per tal que adquirís la llicència per gestionar un quiosc de begudes al costat de la font de Canaletes. Aquest negoci va ser tot un èxit, i amb els diners aconseguits va obrir un bar d’estil americà, l’American Soda, al carrer Sant Pau 2. L’establiment es va fer famós per un producte en concret; les patates xips. Aquesta va ser la primera vegada que els barcelonins van poder provar per primera vegada aquesta varietat de patates. Es diu que, en un dia, Sala podia arribar a vendre’n uns 200 quilos.
Més d’una desena de negocis entre bars, restaurants i casinos
L’ambició empresarial d’Esteve Sala no es va quedar aquí. L’any 1911 va obrir el Restaurant Confitería Royal, el primer saló de te d’estil europeu de la ciutat. El 1916, després de perdre la llicència del seu quiosc de begudes, va decidir obrir el Bar Canaletes a pocs metres. Aquest negoci també va triomfar, principalment, per la introducció per primera vegada de la cafetera elèctrica. Amb aquest innovador estri, Sala preparava més de 400 cafès al dia.
L’any 1924 Sala va comprar el casino i el restaurant dels banys de Sant Sebastià a la Barceloneta, on oferia un dels menús més cars i luxosos de la ciutat. A més, també va adquirir el restaurant situat en el tren aeri que connectava el port de Barcelona i els jardins de Miramar.
L’any 1929 va adquirir el Petit Pelayo, l’antic bar del seu tiet, i el va rebatejar a ‘Cerveseria Babiera’. Aquest establiment, que va ser el primer de Barcelona en servir canviar, es va convertir en un restaurant molt freqüentat pels socis i jugadors del FC Barcelona. L’èxit del Babiera va provocar que Sala obris un altre a Madrid. Amb aquest restaurant a la capital espanyola, el castellbisbalenc va donar a conèixer els canelons i la botifarra amb mongetes als madrilenys.

Primer president del Barça en incorporà una dona a la directiva del club
La seva popularitat entre els socis i jugadors del Barça i la seva íntima relació Josep Samitie, mític jugador del club que va treballar per ell de relacions públiques a la Cerveseria Babiera, va provocar que Esteve Sala Canyadell va ser anomenat 20è president del FC Barcelona.
Sala va arribar a la presidència en un moment molt complicat del club, tant econòmicament com esportivament. Entre les decisions més importants que va prendre, l’empresari castellbisbalenc va fitxar a Ferenc Plattkó com a nou entrenador i va reforçar la plantilla amb la incorporació de l’hongarès Elemér Berkessy i l’uruguaià Enrique Fernández. Aquell mateix any, el Barça va aconseguir guanyar amb certa facilitat el Campionat de Catalunya.
Malgrat que la seva presidència va durar poc més d’un any, va sanejar els comptes i va ser impulsor d’un gran canvi del club. Sala va incorporar per primera vegada a una dona a la seva junta directiva. L’escollida va ser Ana Maria Martínez Sagi, filla del tresorer del club. Tot i aquest gran pas, un any després Martínez va presentar la seva dimissió al·legant que no es tenia en compte les seves opinions a les reunions.