MónTerrassa
El magatzem més emblemàtic de Terrassa construït per Muncunill
El Magatzem Joaquim Alegre (1904), més conegut com Magatzem Farnés, se situa a la placeta de Saragossa, 2, i és la seu de l’Arxiu Tobella. L’edifici és el magatzem més emblemàtic de Terrassa de tots els que va construir Lluís Muncunill dins el seu personal llenguatge modernista. En aquest edifici introdueix els arcs el·líptics com a elements definidors de la façana. És un magatzem de planta baixa i dos pisos. Destaquen els treballs de serralleria de Pau Bros i els de fusteria de Pere Sabater, col·laboradors habituals de Muncunill.

Joaquim Alegre, el va fer construir com a magatzem de la raó social Aymerich, Amat i Jover, però l’edifici es coneix popularment pel nom dels llogaters i després propietaris que van ocupar el magatzem: Pau Farnés S.A.

El 1976, davant l’imminent enderroc del magatzem, un grup d’entitats locals van impulsar una campanya per reivindicar que es retiressin els permisos i salvar aquest edifici de la seva gairebé segura desaparició. Després de diverses negociacions, un dels principals impulsors de la campanya, Manel Tobella, va acabar adquirint l’edifici per tal destinar-lo a equipament arxivístic.

L‘Arxiu Tobella, el qual disposa d’un fons fotogràfic d’aproximadament 400.000 negatius, que reflecteixen la realitat local entre 1875 i els nostres dies. També compta amb una biblioteca amb uns 4.000 volums, i una hemeroteca de 384 volums de diaris locals.

Aquest magatzem modernista és un edifici de planta baixa i dos pisos. La façana simètrica té un sentit ascensional provocat per la successió de les tres obertures parabòliques. Les obertures de la planta baixa – porta d’entrada i finestra – presenta uns relleus de pedra arenisca buixardada. La primera planta té balconada de ferro i perfils motllurats de ciment als arcs. La superior presenta el mateix esquema, però amb dos balcons. Coronament mitjançant una cornisa que va seguint els gablets. En el seu interior destaquen els treballs de serralleria de Pau Bros i els de fusteria de Pere Sabater, col·laboradors habituals de Muncunill.
Malgrat que el promotor de l’edifici fou Joaquim Alegre, el primer llogater va ser la raó social Aymerich, Amat i Jover, que hi instal·là el seu magatzem. En els anys vint l’edifici passà a ser propietat de Pau Farnés què, igualment, l’adaptà com a magatzem i despatx.
L’any 1972 l’empresa va fer fallida i l’edifici va passar a mans d’una immobiliària de Barcelona amb la intenció d’enderrocar-lo per fer-hi habitatges i despatxos.
En aquells any setanta es va despertar la sensibilitat terrassenca pel seu patrimoni. Així és van salvar edificis emblemàtics com la fàbrica Aymerich, Amat i Jover o el Gran Casino. Altres no es van poder salvar a temps de la pileta, com el Grup Escolar Torrella o el Centre Mèdic.
L'edifici acull actualment l'Arxiu Tobella
L’edifici acull actualment l’Arxiu Tobella | Alba Herrera

Més informació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa