MónTerrassa
Matadepera vol ser una ‘Smart City’
  • CA

El municipi de Matadepera vol ser una ‘Smart City’. Un lloc on s’apliquen les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC), per a proveir-les d’infraestructures que garantitzin un desenvolupament sostenible, un augment de la qualitat de vida de la ciutadania i una major eficàcia dels recursos disponibles.

Aquest mes d’octubre, Matadepera ha esdevingut el primer municipi del Vallès en apostar per a la digitalització de la seva xarxa de canalitzacions subterrànies, informa Matadepera.cat. Ha estat al carrer Balmes, en un prova pilot utilitzant el “Trenchip” un sistema que permet marcar, localitzar i registrar informació sobre punts concrets en rases i canalitzacions subterrànies. Però també consultar i mantenir actualitzada la informació de les infraestructures des de qualsevol lloc a través de l’aplicació i del Sistema d’Informació Geogràfica en el núvol.

El sistema ha estat desenvolupat per l’empresa terrassenca de la marca Witeklab Chatu Tech, juntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona. La iniciativa ja ha rebut diversos reconeixements, com el Galileo Masters 2020, atorgat recentment, on va ser el projecte guanyador.

La utilització de sistemes basats en l’anomenat “Internet de les coses” com aquest sistema “Trenchip”, forma part de les anomenades Smart Cities, ciutats intel·ligents basades en l’ús de tecnologia sostenible en la prestació del seus serveis públics.

Una Smart City prioritza l’òptim desenvolupament d’infraestructures amb vista a millorar l’economia, el desenvolupament social, cultural i urbà. Per això millora els canals de comunicació perquè serveis com a vivenda, diversió, telecomunicacions, empresarials, entre altres es connectin. Una ciutat intel·ligent integra la societat amb el seu govern. A través de sistemes intel·ligents (apps), detecta necessitats dels ciutadans i genera solucions, preferentment en temps real, per abonar el benestar social. Estan pensades realment per als ciutadans? com es pot aconseguir que una ciutat sigui molt més equitativa, segura i eficient? A aquestes preguntes s’enfronten les smart cities o ciutats intel·ligents

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa