L’Ajuntament de Matadepera va aprovar el passat dilluns, 25 d’octubre, les ordenances fiscals per al proper any, on la principal notícia és que l’IBI es congela, segons informa el portal de notícies Matadepera.cat. Així ho va anunciar l’equip de govern, de la mà de la regidora d’Economia i Hisenda, Bet Fonollosa, que va ser l’encarregada de presentar la proposta a la resta de grups municipals. “Aquest any no hi ha cap modificació en les ordenances que s’aplicaran l’any que ve, i l’únic que ens plantegem és fer actualitzacions d’algunes taxes que estiguin molt endarrerides respecte els costos reals, un fet que l’any passat ja ho vam començar a aplicar”, va subratllar.

D’aquesta manera, tant l’IBI (Impost de Béns Immobles), com l’IAE (Impost d’Activitats Econòmiques), com l’ICIO (Impost de Construcciones, Instal·lacions i Obres) no patiran increments. També es manté la bonificació del 50% del IBI per la instal·lació de sistemes d’aprofitaments solar durant cinc anys, ja que segons va comentar la regidora “estan tenint molt bona acollida i ens permet avançar cap a la transició ecològica”, que va afegir que “s’ha modificat el redactat per tal d’aclarir punts que generaven dubtes entre els ciutadans”.

Valoració de l’oposició

Un dels punts controvertits va ser el fet que la Regidoria d’Esports inclou dins la seva cartera de productes per adquirir, boles de golf reciclades i limita la publicitat amb panells estàtics en el camp de golf, un punt on Ciutadans, en boca del seu portaveu Alberto Sánchez, va criticar pels informes negatius emesos des de Secretaria.

Pel que fa a les reaccions dels grups de l’oposició, la portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya Anna Piñol, va afirmar que “les ordenances que es presenten són clarament continuistes, dependents en bona part de la cultura del totxo que té com a impost estrella l’IBI i on es deixa de banda altres possibilitats de creixement”. Piñol va comentar també que “cal un model obert de poble per incentivar més l’activitat empresarial, i creiem que es pot fer molt més”.

Des de la CUP Matadepera, el regidor Dani Albiñana va argumentar que “el principal problema d’aquestes ordenances són la inacció que suposen: no posen en el punt de mira problemes que arrosseguem com el nombre d’habitatges buits o preus del lloguer no regulats que ens expulsen”. En aquest sentit, va declarar que “som un Ajuntament amb superàvit, en un any de post covid no s’abarateix cap preu públic: ni esports, ni accés a la cultura ni res de res. Seguim estant en mans d’un consistori que confon l’ajuntament amb una empresa on presentar un balanç favorable és un mèrit, sense pensar en que aquest import favorable són impostos que paguem els ciutadans i no ens són retornats en forma de béns o serveis”, va concloure.

Nou comentari