MónTerrassa
Matadepera aprova el primer paquet de mesures socials i econòmiques
L'alcalde Nil López en el ple telemàtic
L’alcalde Nil López en el ple telemàtic | Matadepera.cat

!--akiadsense-->

En un ple insòlit, el primer realizat per videoconferència entre tots els seus regidors i que es va poder seguir, com és habitual, pel canal de You Tube de Matadepera Televisió, l’Ajuntament de Matadepera va celebrar aquest dilluns el seu segon ple ordinari del 2020, el que havia de tenir lloc el passat mes de març i que va quedar ajornat a causa de la pandèmia. El punt més destacat va ser l’aprovació d’un primer paquet de mesures socials i econòmiques, que afecten tots els àmbits d’actuació municipals, i que implicaran la modificació del pressupost municipal del 2020, per tal de donar resposta a les necessitats provocades per la pandèmia.

El consistori ha decidit ampliar la partida pressupostària per a l’atorgament d’ajudes econòmiques a la ciutadania de Matadepera que hagi vist els seus ingressos vitals minvats i es trobin en situació de vulnerabilitat, sense poder atendre a les necessitats bàsiques pròpies i de les seves famílies. Els ajuts van destinats a cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació, productes d’higiene, farmàcia i connexió d’internet (en cas que es necessiti per teletreballar i tele estudiar). Es preveu una primera aportació de 50.000 € (20.000 en ajuts d’urgència i 30.000 de servei d’assistència domiciliària).

S’ha aprovat també una partida de 100.000 € de subvenció de promoció econòmica destinada a autònoms, petites empreses i microempreses afectades per la COVID-19. Una altra de les accions marcades ha estat la facilitació de tots els tràmits per oferir serveis de productes de primera necessitat o venda a domicili, així com una campanya de promoció per a donar a conèixer els establiments que ofereixen serveis a domicili i facilitar l’abastament de productes i la reducció de la mobilitat de la ciutadania.

Des del servei d’ocupació que coordina la Regidoria de Promoció Econòmica es centralitza tota la informació i ajudes per a empreses i autònoms. També es gestiona una borsa de treball per a cobrir les necessitats dels serveis sanitaris i socials i es mira d’atendre amb rapidesa a les persones que estiguin a l’atur i a les empreses que necessitin intermediació.

Una setmana després del decret d’estat d’alarma, el Consistori ja va anunciar l’endarreriment del calendari fiscal, per tal de facilitar el pagament d’impostos, taxes i preus públics en període voluntari. Per tal de donar la màxima flexibilitat en els pagaments, es fraccionarà l’IBI en tres rebuts.

Reaccions de l’oposició

L’oposició ha valorat de diferent manera les mesures. Així, Anna Piñol per part d’ERC va comentar que les diferents propostes que el seu grup va formular no s’han tingut en compte. “Estem a favor que s’hagin pres mesures”, va declarar, “però ens han semblat insuficients i poc estructurades. Donada la situació tan greu que estem vivint, estaria bé que fossin preses en col·laboració i no per imposició”.

Rosa Martínez de CUP Matadepera va apuntar que “hem intentat ser constructius i proactius des de l’inici del confinament, però la inèrcia d’aquest govern de majoria absoluta segueix essent el mateix de sempre, d’anar fent sense haver de comptar amb el suport de l’oposició”. També va apuntar que “amb el romanent de tresoreria es podria fer molt més per minimitzar els danys de la crisi derivada per la Covid 19”.

Finalment, i de Ciutadans, Alberto Sánchez, que està en el tram final de la recuperació de la malaltia, ha volgut afegir-se al pla de recuperació econòmica, demanant la creació d’un nou pressupost municipal que contempli més mesures per combatre la pandèmia, l’homenatge i reconeixement als professionals i voluntaris que hi han treballat, i l’avaluació de mesures per evitar futures situacions d’alarma.

El punt de l’aprovació de la modificació pressupostària va ser aprovat amb els vots de l’equip de govern, l’abstenció d’ERC i Ciutadans i el contrari de la CUP.

Nou comentari

Comparteix