MónTerrassa
Records del síndicat agrícola de Terrassa, també pagesa
Davant de la Farinera, l’any 1920, es va fundar el Sindicat Agrícola de Terrassa, que amb el pas del temps i del tarannà polític adoptaria diversos noms: Sindicat Agrícola Cooperatiu de Rabassaires, Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos, Cooperativa Agrícola de Terrassa i, finalment l’any 1995, Serveis Terrassencs Sant Isidre, SCCL. La seva seu estava ubicada al carrer de Colom cantonada amb el d’Estanislau Figueras. L’edifici va ser obra de Francesc Falguera. La botiga o “celler” es va inaugurar el 15 de maig de 1949. Actualment les instal·lacions del celler estan ocupades per un supermercat.

Un celler en règim cooperatiu

Ens deia Joaquim Verdaguer al seu blog que el 16 de maig de 1920 un grup de vinicultors terrassencs van fundar el Sindicat Agrícola de Terrassa amb la finalitat de construir un celler en règim cooperatiu per defensar els seus interessos conjuntament davant la demanda de vi. El Celler es va construir al carrer de Colom cantonada amb l’actual carrer d’Estanislau Figueres. L’edifici va ser obra de l’arquitecte Francesc Falguera. El celler estava preparat per emmagatzemar 8.000 hectolitres de vi. A poc a poc els serveis es varen anar ampliant a altres sectors agrícoles com el bastiment d’un molí d’oli, un altre de pinsos i el subministrament d’adobs, pinso Més endavant, també, d’un molí de farines. Tres anys després de la seva fundació, el celler de vi es va ampliar amb 12 cups nous.
L’any 1936, període de col·lectivitzacions, l’entitat ingressà a la Unió de Rabassaires de Catalunya adoptant el nom de Sindicat Agrícola Cooperatiu de Rabassaires.

Acabada la Guerra Civil adoptà el nom de Sindicato Agro Pecuario de la Hermandad de Labradores de Tarrasa, que acabaria simplificant-se per a Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos.

L’any 1945 es constituïa la Cooperativa Agrícola de Terrassa per vendre els excedents i es creava la botiga o “celler” que es va inaugurar el 15 de maig de 1949. D’un estil rural era obra de Jan Baca i Reixach i la decoració de J. Pericot. Durant els anys cinquanta va ser l’època de més creixement. Fins i tot es van obrir botigues de consum en els grups de Sant Llorenç i de Montserrat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jordi Jubanteny i Solé a maig 01, 2022 | 11:07
    Jordi Jubanteny i Solé maig 01, 2022 | 11:07
    Més infirmació en aquest llibre: FERNÁNDEZ ÁLVAREZ, ANA Del Celler Cooperatiu a la Fundació Terrassenca Sant Galderic : 100 anys. Terrassa : Fundació Privada Terrassenca Sant Galderic, 2021. 282 p. : il. ; 28 cm.

Nou comentari

Comparteix