MónTerrassa
La Nova Paloma va ser molt més que un bar antic de Ca n’Aurell

La Nova Paloma va ser per al barri de Ca n’Aurell, i per a Terrassa en general, molt més que un bar on anar-hi a fer el cigaló. L’any 1929, Antonio Ruiz va decidir tornar a casa després d’una vintena d’anys voltant mig món i arribant a treballar a la fàbrica Ford de Chicago. Va ser així com va néixer La Nova Paloma, un establiment ubicat en un solar del carrer de Ramon Llull, amb cantonada Infant Martí. El nom feia homenatge a un antic bar ubicat uns carrers més enllà que s’anomenava La Paloma.

Tal com recull l’historiador Joaquim Verdaguer, el cafè bar La Nova Paloma va representar un punt de trobada per a diverses entitats i persones amb inquietuds culturals i socials. Va ser així com el 1932, es va convertir en la seu del Grup Excursionista L’Aubada -una escissió del Grup Excursionista La Mola- o també va donar acollida al Club de Futbol Atlètic, que tenia el terreny de joc més enllà de la bòbila Almirall.

Disposava de gairebé tot

Disposava d’una sala de billars, sala de ball i un petit escenari per fer-hi espectacles. Tot això dins d’un casalot de planta baixa i un pis. A la balconada, entre les dues portes, s’hi podia llegir clarament el cartell Cafè Nova Paloma. Durant la Guerra Civil, s’hi van celebrar diverses trobades de la Unió de Cooperadors, encarregada de distribuir proveïments a un preu més baix. Tanmateix, tot va canviar un cop finalitzada. Així, es va convertir en la seu d’Auxili Social, una organització del règim franquista que subministrava menjar als necessitats. Al 1946, La Nova Paloma tancava definitivament les portes.

Actualment es conserva una part de l’edifici, especialment la part superior de la façana del carrer Infant Martí i la decoració d’una de les finestres. L’edifici històric està dividit en dos habitatges que, malgrat compartir número (77), són dos habitatges particulars diferenciats.

L’edifici en una imatge recent | Arxiu Històric de Terrassa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa