MónTerrassa
L’Electra de Terrassa: de fàbrica de guerra a pisos

Aquesta imatge correspon a l’Electra Industrial, origen de la coneguda fàbrica AEG. Edifici construït per l’arquitecte Lluís Muncunill l’any 1911, estava situat al carrer Pantà amb carrer Sant Isidre, en ple centre de Terrassa. Josep Gibert i Escudé i Joan Junyent i Benet van fundar, el 1910, la societat La Electra Industrial, i van encarregar a l’arquitecte Lluís Muncunill la construcció d’un edifici per a l’empresa, dedicada a la fabricació de motors, bombes centrífugues, transformadors de potència, turbines hidràuliques i alternadors.

Descens notable de l’activitat i productivitat

Amb l’esclat de la Guerra Civil es va produir un descens notable de l’activitat i productivitat, que es va agreujar en passar la fàbrica per un període de col·lectivització durant el qual que va ser destinada a la fabricació de material de guerra, part del qual no es va cobrar mai. Tot plegat va portar l’empresa a una situació molt difícil que va provocar que, acabada la Guerra Civil, l’empresa alemanya AEG n’adquirís la totalitat de les accions.

AEG va construir un complex nou a la carretera de Castellar, que popularment va continuar sent anomenat L’Electra, iniciant així una nova etapa que la portaria a esdevenir un dels principals centres productius de la ciutat. L’any 1942 la fàbrica es va traslladar a les noves dependències, i al carrer del Pantà amb Sant Isidre només hi va quedar la planxisteria. L’edifici va quedar finalment en desús i fou ocupat per un garatge fins que l’any 1998 la immobiliària Imvivsa es va adquirir la propietat.

Tal com recorda el projecte Espais Recobrats, L’any 2000, els arquitectes Francesc Bacardit i Jaume Armengol van projectar la rehabilitació de la fàbrica per transformar-la en un conjunt d’onze habitatges i oficines. Exteriorment, l’edifici va recuperar el seu aspecte original. Les voltes es van reparar i impermeabilitzar. Interiorment, es van mantenir els elements més significatius de la nau, tot reparant l’estructura de ferro existent. Els forjats originaris també es van conservar.

Aspecte actual de l'antiga Electra de Terrassa | G.E.
Aspecte actual de l’antiga Electra de Terrassa | G.E.
L'Electra Industrial, al carrer Pantà | Fons AEG / AMAT
L’Electra Industrial, al carrer Pantà | Fons AEG / AMAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa