MónTerrassa
El “castanyer” del carrer de la Unió de Terrassa

A Terrassa la tradició de venta de castanyes és de temps immemorials. Abans de la Guerra Civil, una de les castanyeres més popular era la que se situava a la plaça Vella davant al carrer de Jaume Cantarer. Segons recorda l’historiador Joaquim Verdaguer, en la època franquista hi havia diversos lloc de castanyeres, però potser la més sol·licitada es trobava aleshores a l’avinguda de Jacquard, davant el pont del Passeig. Però no era la única. Com es pot veure a la imatge, també hi havia castanyers, com aquest que tenia muntada la parada al carrer de la Unió. Era l’any 1953 i com veiem, tenia prou èxit.

Hi ha gent apassionada d’aquest fruit. L’olor potent d’aquest producte del bosc se sent des de la llunyania. D’aprop, veure com es couen les castanyes és tot un espectacle.

A Terrassa la tradició de venta de castanyes és de temps immemorials. Abans de la Guerra Civil, una de les castanyeres més popular era la que se situava a la plaça Vella davant al carrer de Jaume Cantarer. Segons recorda l’historiador Joaquim Verdaguer, en la època franquista hi havia diversos lloc de castanyeres, però potser la més sol·licitada es trobava aleshores a l’avinguda de Jacquard, davant el pont del Passeig. Però no era l’única. També hi havia castanyers al carrer de la Unió, i tenia prou èxit. Amb el temps, la més popular va acabar sent la castanyera ubicada a la Rambla d’Ègara davant el portal de Sant Roc. Aquesta castanyera es va fer tan popular que l’any 2010 la van declarar Capgròs de l’Any.

La figura d’una castanyera es sol associar en una dona velleta vestida amb roba pobre d’abrigar i amb un mocador al cap, davant d’un torrador de castanyes. En les representacions i festes a l’escoles sol representar-se amb aquesta indumentària.

La festa catalana de la Castanyada prové d’una antiga festa ritual funerària. La vigília de Tots Sants és fa un àpat amb castanyes torrades, moniatos i panellets acompanyats amb un bon moscatell.

Nou comentari

Comparteix