MónTerrassa
Terrassa els anys 30 del segle XX

Malgrat que aquesta imatge va ser captada a principis dels anys 30 del segle passat i que actualment la zona poc s’hi assembla, sí que tenim un element molt distintiu que ens permet situar-la. Efectivament, al fons de la imatge, veiem un edifici de color marronós clar amb un rellotge al mig. És un edifici particular, que el dia d’avui pràcticament no ha canviat. Estem parlant del Mercat de Sant Pere. Al seu voltant, per res en queda d’aquesta zona de camps, descampats i fàbriques. La fotografia va ser presa abans que s’urbanitzés el carrer Ample.

Recordem que no va ser fins a l’any 1928 en què es va inaugurar el Mercat de Sant Pere al bell mig de la plaça del Triomf

Recordem que no va ser fins a l’any 1928 en què es va inaugurar el Mercat de Sant Pere al bell mig de la plaça del Triomf. Va ser a partir d’aquest fet que es va intensificar la urbanització i edificació de la zona. La situació del mercat al mig de la plaça del Triomf ha portat a la confusió sobre el seu nom, anomenant-lo «Mercat del Triomf». També se l’havia conegut com el «Mercat de Dalt», per diferenciar-lo del Mercat de la Independència. La construcció del Mercat de Sant Pere és obra de l’arquitecte Melcior Vinyals i Muñoz (1878-1938) i va tenir un cost de 169.000 ptes. És un exponent de l’arquitectura noucentista de Terrassa.

El Mercat municipal de Sant Pere

A partir de l’arribada del ferrocarril, el 1856, però sobretot amb l’annexió del poble de Sant Pere a Terrassa l’any 1904, el barri creix cap al nord al llarg de la carretera de Matadepera i del carrer de la Llibertat. A partir de 1915, el proveïment de queviures del barri es feia en un quiosc de venda de carn situat a la placeta de la Creu. Aquest quiosc aviat fou insuficient per a un barri en expansió, tot i fer-se una reforma l’any 1918; és per això que es va decidir construir el Mercat de Sant Pere o Mercat del Triomf. El mercat de Sant Pere s’inaugurà el 8 de desembre de1928.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa