La imatge correspon a un barri de l’oest de la ciutat de Terrassa. La fotografia fa difícil endevinar de quin es tracta. L’any és el 1955. Ara ha crescut i no té res a veure amb aquestes quatre cases enmig del “no-res”. Quan ho sapigueu segur que hi trobareu referències. La resposta és La Maurina.

El barri de la Maurina està situat a l’oest del Districte 4, entre el passeig Vint-i-dos de Juliol, el carrer de Santa Maria de Mazzarel·lo, l’avinguda d’Àngel Sallent, la carretera d’Olesa i la ronda de Ponent.

Bona part de les terres del que és ara el barri de la Maurina havien estat propietat de la família Marsans alies els Maurí. És per això, que l’esvoranc que travessa en diagonal la zona era conegut com el torrent de La Maurina. D’aquí prové el nom del barri. Els Marsans, o Maurí, tenien la masia al nord tocant a les Aymerigues. S’ignora la seva ubicació exacta però se sap que va ser enderrocada a mitjans del segle XIX, probablement amb la construcció de la línia del tren. Els Marsans eren rics terratinents ja en temps medievals. Una branca de la família deixà la pagesia al segle XVI i es traslladà a Terrassa on eren conegut ja com a Maurí i amb el temps la nissaga donà dos alcaldes a vila: Pau Maurí i Dolcet (1803) i Josep Oriol Maurí i Suris (tres mandats1815-1817, 1824 i 1841).

Al Pla d’Ordenació de l’any 1933 d’una Terrassa arrodonida, ja es contemplava la propagació urbanística cap l’oest del barri de Ca n’Aurell, tot i que semblava una utopia de molts anys enllà. Per tant no es va fer una planificació sobre la configuració accidentada del terreny. La primera construcció al barri va ser, l’any 1915, la del Parc de Desinfecció a la part sud tocant la carretera d’Olesa, però les primeres cases d’autoconstrucció, algunes d’elles autèntiques barraques, es van edificar a mitjans dels anys quaranta prop dels que seran després els carrers de Calderón de la Barca i de Mallorca i, a continuació, els carrers d’Orà i del Duc de Gandia. Això és, a la zona més llunyana de l’avinguda d’Àngel Sallent, ja que les terres de primera línia es reservaren per l’especulació. Aquest primer nucli urbà, conegut com el barri de Las Latas va néixer sense cap mena de servei. Pels diversos torrents baixaven les aigües negres a cel obert. El primer col·lector el van construir els veïns a pic i pala.

Més informació

Nou comentari

Comparteix