MónTerrassa
De carreró a epicentre dels bancs: carrer Major de Terrassa
El carrer principal o del mig de la vila medieval de Terrassa coincidia amb l’actual carrer Major però amb unes dimensions molt més reduïdes. Com recorda Joaquim Verdaguer en el seu blog, aquest connectava la Plaça amb el portal Major, ubicat a l’alçada de l’actual carrer Unió. En el segle XVII el carrer, en forta pendent, ja arribava a l’actual Portal de Sant Roc.

L’arribada del tren de Baix el 1917 va comporta un canvi urbanístic substancial al voler transforma el carrer Major en un vial adient d’una gran ciutat que donés vistositat a la sortida de la nova estació. Per començar es van enrunar de cases del carrer Major que hi havia davant de la estació, es a dir l’espai de l’actual plaça Clavé. L’ambiciós projecte pretenia una ampliació de casi 30 metres d’amplada. La pressió veïnal va provocar que l’arquitecte municipal apostés per l’enderroc de les cases des del carrer de la Unió fins a la plaça Vella.

No seria fins al 1928 que es portaria a terme la reforma d’ampliació urbanitzant-se amb parterres i alzines.

Moltes entitat bancàries és van establir en el lloc, és per això que el carrer Major també es conegut com el «carrer del bancs». El 1941 d’enderrocada la casa Vinyals, edifici senyorial que havia hostatjat reis i polítics. El 1944 es construïa l’edifici de la Telefònica, actalment ederrocat. A finals del segle XX es porta a terme la millora urbana del centre de Terrassa reurbanitzant el carrer Major com a vial semipeatonal amb entrada al parquing de la plaça Vella.

La vila medieval de Terrassa a redós del Castell Palau, situada entre la riera del Palau i el torrent del Palau, encerclada per muralles, torres, portals i fossats, donava cabuda a un traçat de carrers típics de l’època amb una plaça porticada, un carrer principal i altres superiors i inferior. El carrer principal o del mig coincidia amb l’actual carrer Major però amb unes dimensions molt més reduïdes. Connectava la Plaça amb el portal Major, ubicat a l’alçada de l’actual carrer Unió. En el segle XVII el carrer, en forta pendent, ja arribava a l’actual Portal de Sant Roc.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa