MónTerrassa
VÍDEO | Fractures de maluc en gent gran
  • CA

Perquè hi ha tantes fractures de maluc en la gent gran?

Les fractures de fèmur proximal, també conegudes com fractures del maluc, estan molt relacionades amb l’osteoporosi, aquest tipus de fractures provoquen un grau de dependència  més elevat que qualsevol altre tipus de fractura deguda a l’osteoporosi.

L’osteoporosi és la disminució de la densitat òssia i comporta un augment de la probabilitat de patir fractures. L’inici de la menopausa i l’envelliment són les dues formes primàries més comunes d’osteoporosi. 

Quina incidència hi ha entre la població?

L’edat mitjana de la població augmenta any rere any, està previst que l’any 2040 la població mundial de més de 65 anys es dupliqui, arribant als 1.300 milions de persones que formaran el 14% de la població.

A Espanya la incidència de la fractura de maluc és de 517 casos per cada 100.000 habitants l’any. L’edat mitja dels pacients és de 82 anys, dels quals el  75% són dones.

Quins problemes té associats la fractura del maluc? 

En primer lloc, trobem la dependència i la disminució de la capacitat funcional del pacient. En aquests sentit, als dos anys d’haver patit la fractura, el 50% dels pacients manifestaran dificultats per caminar, el 40% presentaran dificultat per a realitzar transferències i el 20% dificultats per a la cura personal.  

En segon lloc, es dona un augment de la taxa de mortalitat durant el primer any que passa d’un 8,4% a un 35%, tant pel que fa a dones com en homes. 

Per últim, tenim la generació de costos. A la UE es produeixen, aproximadament,  600.000 fractures de maluc l’any. S’ha calculat que el cost global anual del tractament d’aquestes fractures és de 13.000 M € en el primer any, fet que representa el 3% de la despesa anual total en sanitat de la Unió Europea.

Com poden millorar el procés assistencial dels pacients amb fractura de maluc?

El servei de Traumatologia de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa disposa de la Unitat de Traumatologia Geriàtrica des de l’any 2013 que ofereix un abordatge  integral d’aquesta patologia a través de:

  • Tractament multidisciplinari integrat
  • La creació de circuits ràpids de tractament (fast-track pathways)
  • Analgèsia immediata mitjançant el bloqueig de nervis perifèrics
  • Optimització mèdica precoç
  • Cirurgia precoç
  • Rehabilitació precoç postoperatòria
  • Prevenció de segones fractures (Fracture Liason Service) 

El procés assistencial és dinàmic i desenvolupa nous protocols i es revisen els que ja existeixen en base a les últimes publicacions científiques.

Quin resultats heu obtingut?

Els resultats més rellevants que hem obtingut des de la implementació de la Unitat de Traumatologia geriàtrica són:

  1. La disminució del temps d’espera per a ser intervingut quirúrgicament després de l’ingrés. En més del 75% dels casos aquesta intervenció es produeix en les primeres 48 hores. 
  2. La disminució de l’estada hospitalària, essent inferior a 9 dies de mitjana.
  3. La disminució significativa de la mortalitat en els 30 dies posteriors a la fractura.

Tot això sense que s’hagi produït un augment de les complicacions mèdiques o quirúrgiques que suposen un reingrés del pacient. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa