MónTerrassa
El vandalisme a Renfe costa als catalans més de 10 milions a l’any
  • CA
Renfe gasta 10,6 milions per culpa del vandalisme | Gemma Aguilera

!--akiadsense-->

Malauradament, l’incivisme i els actes vandàlics comesos en infraestructures públiques acaben repercutint en la butxaca de tots els ciutadans. Com a serveis públics, es paguen amb els diners de tots els contribuents. És el cas, per exemple, del servei de ferrocarril que presta l’operador Renfe, empresa del ministeri de Foment, El 2017, l’empresa ha hagut d’invertir 10,7 milions d’euros per culpa d’actes vandàlics de tota mena que els ciutadans han provocat als seus trens i estacions, segons les dades a què ha tingut accés El Món. A més, els actes vandàlics han provocat retards en el servei, que han afectat prop d’un milió de clients.

Concretament, Renfe ha hagut de gastar-se 6,7 milions d’euros en la neteja de més de 85.000 m2 per eliminar els prop de 6.000 graffitis que van aparèixer als trens de Rodalies durant l’any passat, segons les dades que ha pogut consultar aquest diari. Altres actes vandàlics han estat el trencament de vidres, buidat d’extintors, trencament de mobiliari, ús indegut d’aparells d’alarma, alteració de ordre públic, atropellament d’objectes indegudament col.locats a la via o atacs amb pedres als combois. Aquests actes han suposat un cost de 4 milions d’euros i l’afectació en retards a 927.000 clients de Rodalies de Catalunya.

Renfe recorda que la competència de seguretat ciutadana no correspon a l’operador, però que tot i així, l’empresa ha invertit 13.895.000 euros en seguretat el 2017 a Catalunya. Aquest departament consta de 550 persones que treballen per la seguretat dels clients i dels equipaments, i en el darrer exercici ha tramitat 2.123 denúncies relacionades amb actes vandàlics, agressions o frau, entre altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa