L’àrea metropolitana de Barcelona, la capital catalana i la regió sanitària de Lleida passen aquest dilluns a la fase 2 del pla de desescalada. Amb aquest avançament tot el territori de Catalunya ha deixat ja enrere la fase 1, ja que just fa una setmana les Comarques Gironines, la Catalunya Central i el Garraf i l’Alt Penedès van canviar de fase. Aquest dilluns, a més, el Camp de Tarragona, l’Alt Pirineu i Aran i les Terres de l’Ebre avancen ja fins a la fase 3, on s’aplica més flexibilització de les restriccions amb l’autorització de trobades de fins a 20 persones o l’augment de l’aforament de terrasses al 75%. A més, en aquesta etapa es retorna les competències a les comunitats, a excepció de la lliure circulació. En aquest sentit, per exemple, el Govern ja permet a partir d’aquest dimecres la mobilitat entre les regions sanitàries del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, totes dues en fase 3, després que així es proposés a Sanitat i ho autoritzés. Amb aquest retorn de competències, el Govern català torna a ser l’autoritat competent per “l’adopció, supressió, modulació i execució de mesures corresponents a la fase 3 del pla de desescalada” -segons l’ordre del BOE- a les regions sanitàries del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran. Així, es podrà decidir, amb criteris sanitaris i epidemiològics, la superació de fase 3 de cada unitat territorial i la seva entrada a la ‘nova normalitat’.

Mesures en fase 2: centres comercials, platges i escoles

Amb l’entrada a la fase 2 de Barcelona i Lleida es podrà gaudir d’un cert relaxament en les restriccions, com pot ser l’eliminació de les franges horàries –amb excepció de 10 a 12 hores i de 19 a 20 hores, que continuen reservades per a gent gran-, o la possibilitat de fer reunions de fins a 15 persones. També es permet obrir l’interior de bars i restaurants al 40% de l’aforament –amb excepció de les barres-, casaments amb 100 persones com a màxim a l’aire lliure i 50 en espais tancats i visites a monuments i sales d’exposicions. Aquest dilluns els territoris que entrin a la fase 2 també podran reobrir els centres comercials amb el 30% d’aforament a zones comunes i el 40% a botigues. A més, s’autoritza a banyar-se en piscines i platges.

En el cas de les piscines es permet, ara sí, el seu ús recreatiu, també amb un 30% de l’aforament com a màxim. Pel que fa a les platges, el Govern ha recomanat als ajuntaments que limitin el temps d’estada a les més concorregudes, així com dividir-la per sectors per poder controlar millor l’aforament. En el cas de Barcelona es regularà les platges amb més afluència amb un sistema de pilones i corda que marcaran una quinzena d’accessos a la Barceloneta, Sant Miquel, Sant Sebastià o Somorrostro. L’ajuntament anirà calculant l’espai lliure i la capacitat de cada platja en temps real amb uns videosensors que indicaran els nivells d’afluència. Aquesta informació es traduirà en un ‘semàfor’ per cada platja que es podrà consultar al web del consistori i indicarà si el nivell d’aforament és baix, mig, alt o molt alt. D’altra banda, amb el salt a la fase 2 el transport públic a l’àrea metropolitana arribarà pràcticament al 100%. Així, en hores punta funcionarà al màxim de la seva capacitat i de mitjana es mantindrà per sobre del 80%. A més, des d’aquest dilluns es permet l’ocupació de tots els seients a trens, metro o bus, aixecant així la restricció del 50% d’ocupació de gent asseguda, tot i que es demana la “màxima separació”.

Es manté, però, l’obligació de garantir que només hi hagi dos persones dretes per metre quadrat. Pel que fa a Lleida, en el cas de la capital la Paeria ja ha anunciat que ampliarà els serveis oberts al públic i es reobriran espais com museus o les oficines de Drets Civils. També es recuperarà l’activitat a l’Escola de Música i Conservatori Municipal, l’Aula Municipal de Teatre o 14 escoles bressol. De fet, el sector educatiu és un dels que veu com s’aixequen restriccions amb la fase 2, ja que es permet l’obertura de centres escolars. Encara que el retorn és voluntari, es preveu més activitat als cursos que acaben cicle, com són 6è de primària, 4t d’ESO o 2n de Batxillerat.

Nou comentari

Comparteix