MónTerrassa
Terrassa acull unes jornades sobre la relativitat
  • CA

L’Agrupació Astronòmica de Terrassa anuncia la convocatòria per al pròxim dissabte 5 de juny de les XIV Jornades de Relativitat de Terrassa 2021. Com cada any, constarà de 3 conferències, a càrrec d’eminents professionals en el camp de l’astronomia, la cosmologia i la relativitat i es preveu un “dinar relativista” pels qui s’hi vulguin apuntar. En el seguiment presencial de les xerrades es recomana ser extremament prudents amb les mesures sanitàries. Hi haurà un aforament màxim del 50% de la capacitat de la sala.

Cal fer la inscripció prèvia per assistir-hi presencialment (veure “Normes d’assistència“): Formulari inscripció XIV Jornades Relativitat

També s’ha previst el seguiment en línia pel canal YouTube de l’aaT.

Programació
9:00 – Inici validació inscripcions, registre i entrada a la sala.
9:30 – Presentació.
Presentació de les XIV Jornades de la Relativitat a càrrec del president de l’agrupació, Sr. Raül Aragonés. El vicepresident de l’entitat, Sr. Jordi Miralda, presentarà cadascun dels ponents.

9:45 – Xerrada d’Andreu Font-Ribera: «Energia fosca i l’expansió accelerada de l’Univers»
“Aviat farà 100 anys que es va confirmar que vivim en un univers en expansió, però només en fa 20 que sabem que aquesta expansió s’està accelerant. L’entrada del segle XXI ha vist una revolució en la cosmologia observacional, que ha passat de ser una ciència més aviat teòrica a una ciència dominada per l’analisis de la gran quantitat de dades noves aportades per grans experiments internacionals. Aquestes dades noves han confirmat l’acceleració de l’expansió, però de moment no en poden explicar la causa: alguns científics creuen que cal modificar les lleis de la gravetat; altres creuen que l’univers està ple d’una nova forma d’energia (energia fosca) amb unes propietats molt diferents a la matèria corrent. Per tal de treure’n l’entrellat, diferents grups d’astrofisics han dissenyat experiments que en els propers anys obtindran mesures molt acurades de l’expansió de l’Univers al llarg de la seva història.”

L’Andreu Font-Ribera va fer el doctorat el 2011 a la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona, amb la supervisió de’n Jordi Miralda Escudé. Després de fer estades post-doctorals a Zurich (Suïssa) i a Berkeley (EUA), el 2016 va obtenir una plaça de lector a la University College London (Regne Unit). Des del maig de 2020 continua els seus estudis de l’expansió de l’Univers a l’Institut de Física d’Altes Energies (Bellaterra).

10:45 – Pausa
11:30 – Xerrada de Pilar Gil-Pons: «Evolució i nucleosíntesi de les estrelles més antigues de l’univers»
“Entendre les estrelles més antigues de l’univers ens dona les claus per conèixer com es varen formar els primers elements més enllà del la nucleosíntesi del Big Bang i, per tant, les fases més primerenques de l’evolució química de l’univers. Pilar Gil-Pons és professora i investigadora a la Universitat Politècnica de Catalunya. Dona classes a les titulacions d’Enginyeria Aeroespacial i Enginyeria Física. Ha dirigit treballs de final de grau i de màster i una tesi doctoral en Astrofísica. Fa recerca estudiant l’evolució i la formació d’elements (carboni, nitrogen, oxigen,…) a les primeres estrelles de l’Univers. Vol descobrir les petjades de les estrelles mitjanes més antigues en estrelles que podem observar en l’actualitat, i dirigeix un projecte competitiu en aquest camp. Presenta el seu treball de recerca en publicacions i congressos internacionals. És avaluadora a revistes de gran impacte, com Science i Nature.

Va estudiar batxillerat a l’institut del seu poble, Xàtiva, i ja des de petita li interessava la ciència. Va començar a estudiar Física a la Universitat de València. Després va estudiar un any com a Erasmus a l’Imperial College (Londres) i va acabar la llicenciatura en Física a la Universitat de Barcelona. Es va doctorar en Ciències a la Universitat Politècnica de Catalunya i poc després va accedir a una plaça de professora en aquesta universitat. Com a estudiant de doctorat i, després com a professora, ha fet estades de recerca a la Vrije Universiteit de Bèlgica, al Max Planck Institute a Alemanya i a la Monash University, a Austràlia.

12:30 Xerrada de Tomás Andrade: «El sueño va sobre el tiempo: agujeros negros y ondas gravitacionales». Tomás Andrade va estudiar Física i Astronomía a Xile, on va obtenir la Llicenciatura i Magíster a la Universidad Católica. El seu doctorat el va fer a la Universitat de Califòrnia, Santa Bàrbara,on va fer la seva tesi en Física Teòrica. Després va realitzar investigacions postdoctorals a les universitats de Durham i Oxford al Regne Unit. Actualment té una plaça postdoctoral a la Universitat de Barcelona i centra la seva investigació en la simulació numèrica de sistemes gravitacionals com les col·lisions de forats negres, i en les conseqüències físiques i astrofísiques d’aquests successos.

Data i hora: Dissabte, 5 de juny, de 9:00h a 13:30h + dinar relativista.
LLoc: Vapor Universitari. C./ Colom, 114 – TERRASSA.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa