MónTerrassa
Quines dosis han arribat fins ara i quina és la previsió i a qui van dirigides
  • CA

El govern espanyol ha anunciat aquest dimarts que fins a finals de setembre l’Estat rebrà 87 milions de dosis de vacunes contra la Covid-19. Aquests carregaments haurien de permetre assolir el 70% de persones immunitzades cap a finals de l’estiu. Tota previsió està pendent del compliment de les previsions, que no sempre han tingut èxit perquè han anat sorgint entrebancs. Ara mateix, per exemple, el pla de vacunació del Regne Unit i la iniciativa de Covax que promou la producció de vacunes per a països pobres, està pendent del que passa a l’Índia —país productor del vaccí d’AstraZeneca—. El país viu un pic de casos que està generant que el govern d’allà es reservi la possibilitat de retenir la producció de vacunes per destinar-la a la seva població. L’arribada de nous carregaments de vacunes a Catalunya pot suposar un punt d’inflexió en el programa nacional de vacunació que, ara per ara lideren les comarques de Lleida. Fins ara són aquestes les vacunes que han arribat a Catalunya i aquestes són les previsions pels propers mesos.

Pfizer: la predominant fins ara

Fins ara és el vaccí del qual han arribat més dosis a Catalunya, al voltant de més d’un milió de dosis. La previsió és que només aquest abril arribi un carregament de 768.000 dosis. Aquesta vacuna s’ha reservat per a presones vulnerables i de més de 80 anys, especialment persones que viuen en residències. Aquesta setmana s’està acabant d’aministrar a perosnes més grans de 80 i en alguns llocs s’ha començat a posar a persones més grans de 70.

Moderna: el vaccí per a gent en entorn hospitalari

Moderna també és una vacuna nord-americana de la qual n’han arribat a Catalunya unes 168.000 dosis i la previsió és que en els propers tres mesos n’arribin 560.000 més. Presenta una complexitat tècnica pel que fa a la seva conservació, de manera que això ha fet que preferentment s’administrés en persones dins d’un entorn hospitalari.

AstraZeneca: la vacuna amb més contratemps

AstraZeneca, la vacuna d’una empresa sueca i la Universitat d’Oxford, és la segona més utilitzada a Catalunya fins ara. Han arribat fins aquest moment 350.800 dosis i la previsió és que fins al juny arribin 1.120.000 més. S’administra a treballadors essencials fins als 65 anys i es podria aixecar el topall dels 65 aquesta mateixa setmana. És un topall que manté Espanya i pocs llocs més a Europa. La Generalitat ha reclamat que s’aixequi ja. Sobre la vacuna hi ha dubtes per una trombosi que genera com a efecte secundari molt minoritari.

Janssen: la quarta vacuna en joc

El programa de vacunació es podria accelerar també gràcies a la incorporació de la vacuna Janssen de la companyia nord-americana Johnson & Johnson. Es preveu que es comenci a administrar el 15 d’abril i la previsió és rebre’n unes 880.000 dosis fins al juny. S’administraria a persones d’entre 66 i 79 anys. El gran avantatge és que és una vacuna d’una sola dosi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa