MónTerrassa
El PSC veu possibles irregularitats en la tramitació de la compra d’un milió de mascaretes

En el Ple de l’Ajuntament del mes d’abril, que s’ha celebrat avui de forma telemàtica, el PSC ha estat dur i ha deixat entreveure que hi poden haver irregularitats en el procés de la compra d’un milió de mascaretes que va fer el govern municipal fa tres setmanes. El regidor socialista Javier García ha plantejat diversos dubtes.

La primera qüestió ha estat en quant al tipus de mascareta que es va demanar. “Als decrets d’alcaldia i expedients tècnics es parla en un primer moment de mascaretes no sanitàries, bàsiques P2 FFP2 segons catalogació Unió Europea (94% protecció) i Life II segons la catalogació de la República Popular de la Xina (95% de protecció). No obstant, a l’arribada de les mascaretes a la ciutat, el govern municipal ja només parla de mascaretes bàsiques no sanitàries”.

Javier García (PSC) ha manifestat: «A la darrera Junta de Portaveus, un càrrec tècnic va dir que havia estat un error seu de tipografia en el primer informe que havia fet, però això no ens quadra. Després d’aquest suposat error inicial, tenim dos decrets de l’Alcalde on es parla de mascaretes FFP2, una nota de premsa oficial on es parla de mascaretes FFP2, una entrevista radiofònica de la regidora de Salut parla de mascaretes FFP2, i el que és més important, un informe del Cap de Salut de l’Ajuntament avaluant les mascaretes FFP2».

Segons el PSC, aquesta confusió “s’agreuja quan s’observa la certificació de l’empresa fabricant de les mascaretes, en la que fa referència a les FFP2, mentre que a l’etiqueta del lot de mascaretes que arriba a l’aeroport s’especifica que les mascaretes són les bàsiques/higièniques. Hi ha una contradicció entre la certificació de l’empresa fabricant amb el lot de mascaretes que finalment arriba. Hem demanat explicacions però el Govern municipal no ha pogut respondre».

A més a més, el PSC ha qüestionat el procediment utilitzat és el correcte. “L’Ajuntament es va acollir a la tramitació d’emergència regulada a l’article 120 de la Llei de Contractes del Sector Públic, però el Govern municipal va afirmar a la Junta de Portaveus que una bona part de les mascaretes adquirides la segona comanda, unes 200.000, anirien a emmagatzemar per a una reserva estratègica per qualsevol crisis sanitària que pugi passar ara, a l’estiu, o a la tardor». El Govern novament no ha donat resposta.

Els socialistes han fet referència també al document de Preguntes Freqüents elaborat per l’Ajuntament i publicat a la web municipal sobre consells d’ús de les mascaretes bàsiques. García ha indicat que, a parer seu, entra en contradicció amb les normes estatals que regulen aquest tipus de mascaretes, com són les instruccions del Instituto Nacional de Seguridad y Salud en el Trabajo (INSST) o la Especificación UNE 0064 de la Asociación Española de Normalización, i ha demanat la rectificació dels consells.

El PSC ha afirmat que la es va fer sense la complicitat de cap grup municipal ni la coordinació de cap altra administració. «Vostès han dit que ha arribat el que van comprar però els expedients diuen una altra cosa, i les seves declaracions confuses i contradictòries han afegit encara més confusió. Els hi demanem que reconeguin els seus errors i els corregeixin. Finalment, García ha interpel·lat a l’Alcalde, Jordi Ballart: «Vostè, senyor Alcalde, que tant li agrada buscar culpables en altres administracions, ara que és responsabilitat seva, assumeixi els errors i informi a la ciutadania».

Nou comentari

Comparteix