MónTerrassa
El Parc Natural de Sant Llorenç fa 50 anys

Una de les nostres grans joies de la corona, Sant Llorenç i l’Obac, va ser el 1972 el primer parc natural de Catalunya i de tot l’Estat. Avui és el gran pulmó verd de la nostra comarca i de les veïnes. L'”Sky line” de Terrassa es dibuixa amb una imatge emblemàtica, la del cim de la Mola i el seu antic monestir benedictí. Aquesta és una de les zones més massificades, però si es vol gaudir de l’espai amb menys gent a prop hi ha mil i un racons per fer-ho.

Una de les mules que dona servei al restaurant La Mola | Rest. La Mola

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac es troba a la Serralada Prelitoral Catalana, a cavall de les comarques del Bages, el Moianès i el Vallès Occidental, entre el riu Llobregat, a l’oest, i el riu Ripoll, a l’est. El parc natural està conformat per les dues serralades que li donen nom i que s’uneixen al coll d’Estenalles. Els cims més alts són la Mola (1.103 m), en la qual s’aixeca el monestir romànic de Sant Llorenç, que dóna nom al massís, i el Montcau (1.056 m).

Des de l’any 1972, el massís de Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac estan emparats legalment per un pla especial d’ordenació promogut per la Diputació de Barcelona. Amb les modificacions del dels anys 1982 i 1998, s’ha configurat l’àrea protegida actual.

Taula d'orientació a dalt de La Mola | Restaurant la Mola
Taula d’orientació a dalt de La Mola | Restaurant la Mola

Terrassa i el Parc

Terrassa té poc més de 763 hectàrees dins el Parc Natural. El límit sud dentra al terme vorejant la urbanització els Caus i arriba al turó dels Pinetons, i des d’aquest segueix carenejant en direcció est fins a creuar el torrent dels Caus i travessar la carretera B-122. Des d’aquest punt el límit segueix primer el torrent de les Foradades, en direcció nord, i després el camí de la Font del Troncó, girant cap al sud fins a la font del mateix nom. El límit del Parc segueix el camí, en direcció oest, fins al collet de l’Àliga i direcció nord-oest per la carena de la serra de les Pedritxes fins al turó del mateix nom on entra en terme de Matadepera.

La Mola nevada/J.M.O.

X Trobada d’Estudiosos del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

Els dies 22 i 23 de novembre tindrà lloc, a Sant Vicenç de Castellet, la X Trobada d’Estudiosos del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. En l’aniversari dels cinquanta anys de la creació del Parc Natural, durant dues jornades es compartirà informació sobre els estudis, actuacions i recerques fetes a l’entorn del Parc els darrers cinc anys.

Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac | XPN

La fitxa

Superfície protegida: 13.694 hectàries

Òrgan gestor: Àrea de Territori i Sostenililitat de la Diputació de Barcelona

Ajuntaments:

Any d’aprovació del Pla Especial: 1972

Any de declaració de Parc Natural: 1987

Director del Parc: Àngel Miño Salinas

Oficina del Parc: Carretera de Terrassa a Navarcles, km 14,8, apartat de correus 71, 08230 Matadepera

Horari: feiners de 9 a 14 h

Tel. 938 318 350

Fax 938 317 737

A/e: [email protected]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa