Un grup d’investigadors catalans, entre els quals hi ha professionals del servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) -Carme Loras i Xavier Andújar, ambdós adjunts al servei-, han publicat un article a Gastroenterology en el que es demostra que la profilaxi amb antibiòtic no és necessària per la punció endoscòpica guiada per ecoendoscòpia de lesions quístiques pancreàtiques.

Tots ells han estat liderats pel doctor Carles Guarner Argente, director de la Unitat d’Endoscòpia Digestiva del servei de Patologia Digestiva de l’Hospital de Sant Pau-IIB Sant Pau. El treball va consistir en un assaig clínic amb un grup de 226 pacients sotmesos a una avaluació de lesions quístiques del seu pàncrees i van requerir punció a través d’endoscòpia guiada per ecoendoscòpia. Es va demostrar que la incidència d’infeccions és inferior a l’1% i, a més, no va variar significativament entre els pacients que rebien placebo i el grup control, al que es va administrar profilaxi amb ciprofloxacina. Aquests resultats poden canviar el procediment estàndard establert en aquests casos, evitant així l’administració profilàctica de l’antibiòtic, els possibles efectes secundaris i les possibles resistències associades a aquests fàrmacs.

A banda del servei de l’Aparell Digestiu de l’HUMT – Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa, l’estudi multicèntric compta amb la participació del Servei de Patologia Digestiva de Sant Pau – IIB Sant Pau, la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Hospital Clínic – IDIBAPS, la Universitat de Barcelona, l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, l’Hospital de Bellvitge – IDIBELL, i el Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Hepáticas y Digestivas (CIBERehd). A més, el treball ha comptat amb el suport de l’Instituto de Salud Carlos III, la Sociedad Española de Endoscopia Digestiva i la Societat Catalana de Digestologia.

Nou comentari