MónTerrassa
Un mosaic amb la Seu d’Ègara al centre de Madrid
  • CA

En una escapada cultural a Madrid, passejant pel barri de la Delicias , vaig topar amb una representació en mosaic de les Esglésies de Sant Pere de Terrassa per a mi desconeguda.
LHotel Carlton situat al Paseo de las Delicias, 26, cantonada amb el carrer Palos de Moguer a Madrid va ser inaugurat el dia 12 de setembre de l’any 1959. La seva façana principal, cantonera , presenta una forma còncava on se situa el mural de mosaic de tessel·les signat i datat, obra del mosaïcista terrassenc Santiago Padrós. Es tracta d’un finíssim mosaic de petites tessel·les, concebi’t en vertical que ocupa tot l’espai còncau central.

El tema es un collage de monuments espanyols, coronat amb la representació de la façana del monestir de Sant Llorenç de lEscorial, la façana de les catedrals de Santiago de Compostela i la de Burgos, la Giralda de Sevilla , l’aqüeducte de Segovia, la muralla dÀvila , un Moli de Vent manxeg, lArc de Berà i el campanar de l’església de Santa Maria i l’edifici de Sant Miquel de la Seu dÈgara, entre daltres . La presència de les nostres estimades esglésies en el mural, entre els més destacats monuments espanyols ens situen en la voluntat de l’artista egarenc de situar-les al nivell més alt. No es d’estranyar la presència d’obra de Padrós a la capital d’Espanya on va treballarintensament a partir de lany 1951 quan li encarregaren la decoració de la gran cúpula del Valle de los Caidos.

Mosaic de les Esglésies de Sant Pere de Terrassaa a Madrid/Domènec Ferran
Mosaic de les Esglésies de Sant Pere de Terrassaa a Madrid/Domènec Ferran
Mosaic de les Esglésies de Sant Pere de Terrassaa a Madrid/Domènec Ferran

Santiago Padrós i Elías (Terrassa, 4 de juny de 1918 – El Vendrell, 1 de maig de 1971)

Santiago Padrós i Elías va ser considerat un dels més importants realitzadors de mosaics de la seva època. Signava les seves obres amb el pseudònim de Sant Yago.

Va cursar estudis primaris a l’Escola Pia de Terrassa, on va rebre una sòlida formació que va marcar el seu estil artístic. Va cursar els seus estudis secundaris a l’Institut de Terrassa on, entre els seus professors, va rebre classes de dibuix de l’escultor Carlos Armiño Gómez, qui el va animar a descobrir la seva sensibilitat artística i el va ajudar a entrar en contacte amb l’art relacionant-se amb l’Escola paisatgística d’Olot, que també va tenir gran influència en el seu estil artístic. Va cursar els estudis superiors a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona, alternant-los amb la seva assistència a les aules d’art de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

L’any 1951 li encarregaren el que serà el seu projecte més gran de la seva vida, la decoració de la cúpula central del Valle de los Caidos, d’una superfície de 2.000 metres quadrats i 5 milions de tessel·les. Per poder realitzar aquesta obra va muntar el seu estudi al vestíbul del Teatro de la ópera de Madrid. Podem contemplar la seva obra per nombroses ciutats de l’estat però també de l’estranger.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa