MónTerrassa
Ha mort “El Suri”, una institució en el món cultural de Terrassa

El pintor, artista i activista sociocultural Floreal Soriguera, més conegut com “El Suri”, ha mort aquest matí de dimecres 1 de març de 2023. Va ser nomenat Capgròs de l’Any el 1992 i va rebre la Medalla d’Honor de la Ciutat el 1995, entre d’altres reconeixements. “El Suri” va néixer el 1927 a Labastide-Rouairoux, on el seu pare, el terrassenc Josep Soriguera i Batalla, lliurepensador, vegetarià i d’idees anarquistes s’havia exiliat per no participar a la Guerra del Marroc. Tanmateix, sempre ha estat un terrassenc fins al moll de l’os.

Floreal Soriguera va ser el primer president de la FAVT i el fundador de l’Associació de Veïns de Ca n’Aurell. El Suri és una de les grans institucions egarenques. El 2014, als 87 anys, va morir el seu “alter ego”, la seva companya de vida i de feina, Maria Dolors Duocastella. Floreal sempre estava disposat a col·laborar en causes justes, i oferia les seves obres per recaptar fons. El 2019, i ja pels problemes de salut i de mobilitat que l’afectaven, va cessar la seva activitat. El seu nom quedarà marcat en lletres d’or a la història de la cultura de la ciutat. Se n’ha anat un dels grans artistes egarencs de l’últim segle. Tot un personatge, per la seva forma de fer, de parlar, de pintar. Algú que no passava desapercebut. El que se’n diu un artista en majúscules.

L’alcalde Jordi Ballart ha manifestat que: «La seva mort, ens deixa un buit molt gran, ja que perdem una figura clau de la pintura terrassenca, però també una personalitat fonamental per a entendre l’art i la cultura de Terrassa a cavall dels segles XX i XXI en múltiples facetes artístiques. I no només perdem un gran artista, també ens deixa una gran persona que sempre ha estat implicada i compromesa socialment amb la ciutat i que ha contribuït a fer de Terrassa una ciutat millor, més culta, creativa, curiosa, desperta i solidària».

El regidor d’ERC Pep Forn ja ho ha recordat en una piulada: “Ens acaba de deixar el Suri, el mestre de mestres, sempre present a totes les activitats artístiques i culturals. Et trobarem molt a faltar. DEP”. I Esquerra ha escrit: “Que la terra et sigui lleu”.

Moments de la trajectòria d’un dels grans de l’art a Terrassa

El 1940 ingressa a l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics de Terrassa on té professors com Tomàs Viver, Josep Rigol i Cèsar Cabanes. També assistirà a l’Acadèmia de Belles Arts de Terrassa on rep classes de Ramon Cortès, Santiago Padrós i Isidre Ódena.

El 1946, durant el servei militar, continua els seus estudis a l’Escola-Taller d’Art de Tarragona on exercien la docència Jaume Saumells, Gonzalo Lindín i Josep Rebull. El 1992 rep el càrrec de director de l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics de Terrassa.

En Suri saludant els estudiants

Llegeix més:

Ha mort “El Suri”, una institució en el món cultural de Terrassa

Santi Rius ha aprofitat per fer el seu petit homenatge a la figura recordant una petita entrevista que li va fer.

El fotoperiodista Cristóbal Castro ha volgut dir adéu al Suri amb un recopilatori de fotografies simpàtiques i curioses de l’artista.

Domènec Ferran: “Un trosset compartit de l’art del Suri”

Salvador Pérez: “Estimat record per ciutadà Suri”

Les piulades de condol per la mort del Suri

La capella ardent del Suri

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa