MónTerrassa
In memoriam del Castell-Palau de Terrassa

Llegia que el castell-palau de Terrassa està documentat des dels segles IX-X.

Fou enderrocat l’any 1891 degut al seu estat de conservació, força malmès, i a les necessitats urbanístiques del moment que passaven per ampliar la plaça on s’ubica. Només la torre va quedar en peu, totalment envoltada de cases noves que l’amagaren fins l’any 1991, quan començaren a ser enderrocades les cases del darrere de la torre i s’obrí la plaça que porta el seu nom.

La torre ha estat restaurada i actualment és una de les seus del Museu de Terrassa.

Entre desembre de 2003 i gener de 2004 es portà a terme una excavació arqueològica a la torre que va permetre establir diferents moments constructius. El primer correspondria a la construcció de la torre. L’estructura externa seria formada per blocs de pedra i còdols lligats amb morter de calç i sorra, configurant un edifici cilíndric de 23’3 metres d’alçada dividida internament en quatre plantes. La porta d’accés es trobaria en la segona planta, a 7metres d’alçada. En una segona fase es construeix la volta de la quarta planta, feta amb pedra. No es pot datar amb exactitud la seva construcció però es va realitzar en algun moment abans del segle XVIII ja que la volta es va veure afectada per la construcció d’una nova escala de cargol, datada a finals del segle XVIII o principis del XIX i que constitueix una tercera fase constructiva, juntament amb d’altres canvis en la distribució interna de la torre. A finals del segle XIX es produeixen noves alteracions a l’interior de la torre.

Patrimoni Gencat ens diu que la torre fa uns 7 metres de diàmetre a la base i una alçada de 27’2 metres . Interiorment es divideix en quatre plantes. L’aparell és format per còdols i pedres, més o menys escairades, disposades en opus spicatum. L’accés original visible a l’edifici és a uns 7 metres de la base de la torre, posteriorment convertit en finestra d’estil gòtic-renaixentista; d’aquesta porta inicial només es conserva un arc de mig punt adovellat i se suposa que la seva alçada original seria de 2’5 metres.

El coronament amb merlets ha estat afegit modernament.

Es desconeix la distribució que seguirien els espais del castell-palau, hom pensa que delimitaria un espai més o menys quadrat amb façana a l’actual Plaça Vella.

Costa de creure que MAI es fes cap pintura d’aquell edifici,oi?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa