MónTerrassa
Interior alerta de l’inici de “la fase més dura” del temporal
  • CA

Protecció Civil ha elevat d’alerta a emergència el Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya (Inuncat) perquè després d’unes hores “de treva” al vespre hi haurà “un altre front de tempestes” i “plourà sobre mullat”, ha advertit la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer. Aquest fet incrementa el risc d’inundacions i de desbordaments d’alguns rius. En concret, Sergio Delgado ha indicat que la conca del Tordera ja està desbordada amb afectacions a l’AP7, ponts i elements ferroviaris i que el risc és ara especialment a les comarques gironines i en concret a l’Onyar, el Daró, el Fluvià, la riera d’Osor i el Baix Ter. Els embassaments estan rebent uns cabals de 1000 metres cúbics per segon, equivalents al cabal de l’Ebre i no durant tot l’any. “Cal evitar qualsevol desplaçament que no sigui absolutament necessari perquè ens hi va la vida”, ha advertit Ferrer.

“Encetem la fase més dura de l’episodi”, ha assenyalat Sergi Delgado. “Des d’una perspectiva de risc hidrològic estem en una fase complicada, crítica en alguns casos”, ha advertit. Després de les evacuacions preventives del dimarts es demana “màxima precaució en l’àmbit de la Tordera” on ja hi ha infraestructures viàries i ferroviàries afectades.

L’altre focus en aquests moments que també s’allargarà durant aquest dimecres és la demarcació de Girona, especialment les conques del Baix Empordà, el Gironès, la Selva i també punts del Pla de l’Estany i l’Alt Empordà, ha destacat Delgado. “Entrem en un tercer cicle de creixement de rius, cada vegada que torna a ploure la reacció d’aquestes lleres és més important”, ha advertit.

A la tarda plourà de manera intensa i extensa

El cap de l’Equip de Predicció i Vigilància, Santi Segalà, ha començat la seva intervenció informant de les precipitacions acumulades en tot l’episodi Gloria. Al sud de Catalunya destaca Horta de Sant Joan amb més de 280 litres per metre quadrat, Mas de Barberans amb 268, Aldover amb 257 o Ulldecona amb 251. Al nord-est de Catalunya el màxim està a Puig Sesolles amb 245 i Cassà de la Selva amb 216.

A la tarda, nit i matinada hi haurà un segon front de precipitacions que tornarà a afectar Catalunya “de manera extensa i intensa”. La precipitació ha creuat Catalunya de sud cap a nord i Segalà ha indicat que quedarà restringida al nord durant les properes hores. La neu ha tornat a aparèixer però es preveu que anirà afluixant i el vent també “va a la baixa” i s’espera tancar els avisos pel vent aquest mateix dimecres. Les onades també s’aniran restringint a la meitat nord de la costa. Segalà ha dit que s’espera donar per finalitzat l’episodi de temporal el dijous.

Un helicòpter sobrevola la costa per valorar els danys

Bombers de la Generalitat ha fet 5900 serveis atesos entre els quals han fet salvaments de persones, inundacions i moltes afectacions estructurals. Jose Luis López ha destacat les recerques de persones desaparegudes i que hi ha hagut dos bombers ferits lleus. Aquest dimecres a primera hora s’ha enlairat un helicòpter per fer un reconeixement i primera valoració de la costa i s’ha activat personal de suport per revisar estructures, ha explicat López.

Per la seva banda, Lourdes Puigbarraca de Trànsit, ha explicat que hi ha 71 vies afectades, 18 a Barcelona, 9 a Girona, 13 a Tarragona i 7 a Lleida. Les vies tallades són 28, 17 per les inundacions i altres per obstacles a la carretera com arbres caiguts o esllavissades. Hi ha 17 vies on s’han de portar cadenes, 5 a Girona, 2 a Tarragona i 10 a Lleida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa