El secretari de Salut Pública, Joan Guix, i la doctora Assumpta Ricard, donen detalls del primer cas de coronavirus a Catalunya,
El secretari de Salut Pública, Joan Guix, i la doctora Assumpta Ricard, donen detalls del primer cas de coronavirus a Catalunya | ACN

!--akiadsense-->

Un home, veí de Sant Cugat, roman aillat a la planta 15 de l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa per un possible coronavirus, segons ha avançat el diari Crónica Global i ha pogut confirmar Món Terrassa aquest vespre. L’única informació que ha transmès la Generalitat a l’Ajuntament de Terrassa és que a tot Catalunya hi ha 7 casos pendents de resultats, entre ells el de Mútua. Per tant, no hi ha res confirmat i es demana no crear alarmisme social. Els serveis sanitaris demanen que no es generi alarma a la ciutadania. Tant els equips del Consorci Sanitari de Terrassa com de Mútua estan preparats per si cal aplicar els protocols que marca el Departament de Salut. En el cas de Mútua s’ha aplicat el protocol fil per randa pels símptomes que presentava aquesta persona. Mútua ha declinat fer declaracions i ha remès al departament de Salut, que és, recorda, qui coordina tot el tema.

El secretari

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que unes 25 persones de l’entorn de la dona italiana de 36 anys infectada pel coronavirus hauran d’estar en aïllament domiciliari durant 14 dies. Dos o tres cops al dia es monitoritzarà si tenen febre, i si presenten símptomes, llavors se’ls faran anàlisis més concretes. La dona infectada és italiana i viu a Barcelona. Va viatjar entre el 12 i el 22 de febrer a la zona de Bèrgam i Milà. La nit de dilluns va anar a l’Hospital Clínic, centre de referència. Allà li han fet les anàlisis que han confirmat el positiu. La seva simptomatologia és lleu i és un cas de baix risc de complicació. Guix ha recordat que les persones aïllades són persones sanes.

Deu casos descartats, vuit en estudi

Salut ha descartat de moment deu casos sospitosos de coronavirus fins aquest dimarts al matí, i ara n’estudia uns set o vuit més, segons ha explicat el secretari de Salut Pública, Joan Guix. També ha indicat que a partir d’ara s’incorporaran nous criteris a l’hora d’activar el protocol. Fins ara, els criteris epidemiològics establerts eren haver estat a Wuhan o en contacte amb algú amb la malaltia, i els clínics eren les infeccions respiratòries greus o bé tenir tos, dolor a la gola o febre. Guix ha explicat que a partir d’ara s’afegeix com a criteri haver estat a Corea del Sur, Iran i les quatre regions italianes amb més casos, que són Llombarida, Piemont, Vèneto i Emília-Romanya. També s’incorpora el fet de tenir una infecció respiratòria de qualsevol tipus, encara que no sigui greu.

“El 80% dels casos són lleus”

Salut ha volgut donar un missatge de tranquil·litat. Guix ha indicat que “un 80% dels casos són lleus, només un 15% son greus i un 2% son crítics”. Ha destacat que el perfil de la malaltia és “força similar a la grip” i que l’objectiu en aquest moment és la “contenció”. “La grip estacional és molt més greu. A Catalunya n’hem tingut 434 casos greus amb hospitalització i 41 morts. No banalitzem el Covid-19, però situem-lo en la magnitud que toca”, ha reblat. En el mateix sentit la doctora Assumpta Ricard, gerent de processos integrals de salut del Servei Català de la Salut, ha volgut donar un “missatge de tranquil·litat” perquè el sistema està “preparat” i que el Departament de Salut actua com a “xarxa de transmissió” de les directrius que es van establint. Ha destacat que els professionals s’han format recentement en “malalties altament transmissibles”.

“Mesures d’higiene habituals”

Cal respectar “mesures d’higiene habituals”, ha dit Guix, com “mocadors de paper, rentar-se les mans amb aigua i sabó, estornuts i tos al braç, no tapar-se la boca amb la mà, i mascareta només per casos clínics”. Ha explicat que el contagi requereix “un contacte estret” perquè es transporta en “gotetes de saliva”. Pel que fa al primer cas de coronavirus a Catalunya, han explicat que està ingressada al Clínic, on li han fet les proves que han determinat el positiu, tot i que en la seva situació, si hi hagués una “pressió de pacients elevada” podrien enviar-la a casa seva en aïllament perquè “no té símptomes greus”.

Nou comentari