MónTerrassa
L’històric anunci de Netol a la Font Vella perdurarà a l’espai públic
  • CA

L’anunci de Netol que es troba al carrer de la Font Vella perdurarà a l’espai públic. Després d’uns mesos de negociació entre el propietari de l’edifici on es troba ubicat i el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya s’ha arribat a l’acord de donar aquesta obra publicitària al MNACTEC per tal que la restauri i la mantingui al mateix lloc.

El mes de juliol passat, la reunió a tres bandes (amb la presència de l’Ajuntament de Terrassa) va servir per posar les bases per trobar una solució conjunta per conservar l’anunci. Finalment, s’ha arribat un acord entre Museu i propietat. Unes obres de sanejament van permetre posar al descobert el vell anunci dels anys 60 en la paret cantonera de l’immoble. Des d’aleshores la voluntat perquè no desaparegués es va fer forta.

Restauració in situ

L’anunci es restaurarà in situ i es mantindrà a l’espai públic tot i que passarà a formar part de les col·leccions del MNACTEC. Aquesta setmana s’estan acabant de tancar els detalls de l’acord de la donació, que se signarà en els propers dies. Un cop signat el conveni, el Museu iniciarà la primera fase de consolidació de l’anunci per evitar-ne una major degradació i, a continuació, es durà a terme la segona fase d’efectiva restauració de l’element.

Aquesta fórmula de propietat de l’objecte per part del Museu amb manteniment en l’espai públic és un sistema museològic innovador que ja s’ha utilitzat en el cas d’altres peces de museu en entorns urbans.

Posada en valor del patrimoni de la societat industrial

L’adquisició de l’anunci per part del MNACTEC forma part d’una de les línies estratègiques d’actuació del Museu que se centra en posar en valor i protegir el patrimoni de la societat industrial que es troba en ciutats i pobles de Catalunya.

Dins d’aquesta mateixa línia, el MNACTEC va iniciar l’any 2017 Museu al carrer, un projecte de participació ciutadana per inventariar, georeferenciar i posar en valor el patrimoni de la societat industrial que es conserva als pobles i ciutats de Catalunya. La iniciativa recopila fotografies i informació dels elements identificatius i corporatius de la societat industrial (s. XIX – 1980) que encara es conserven als carrers i paisatges de Catalunya, en cinc àmbits temàtics: el transport i les comunicacions; la publicitat i la informació; el comerç; el lleure, i les ciències aplicades. S’hi recullen elements com ara antigues carreteres, benzineres i estacions de trens; rètols publicitaris i de senyalització; comerços tradicionals; elements de patrimoni ferroviari, o plaques de senyalització de riuades.

Actualment el projecte compta amb més de 1.700 elements inventariats per 260 col·laboradors. La segona part del projecte Museu al carrer, que s’iniciarà aquest 2022, consisteix en valorar quins dels elements d’arreu de Catalunya recollits al projecte són els més destacats i singulars per protegir-los i, si cal, catalogar-los.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa