MónTerrassa
El Govern ordena la clausura temporal de museus
  • CA

Les mesures addicionals per a la prevenció i el control del Coronavirus, en el marc del Pla PROCICAT, ordenen des d’aquest divendres el tancament de tots els museus de Catalunya, així com les biblioteques i serveis al públic del Sistema Bibliotecari per un període mínim de quinze dies. Grans equipaments com el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) encara han obert avui al públic, però hores d’ara estan convidant a marxar els pocs visitants (72) que s’hi han apropat, amb l’objectiu de tancar a partir del migdia. La Fundació Joan Miró ha tancat portes a les dotze.

I la Fundació ‘la Caixa’ també ha anunciat que tanca “a partir d’avui” tots els seus centres CaixaForum a Catalunya, el Cosmocaixa i el Palau Macaya. Un degoteig d’equipaments públics i privats estan concretant al llarg del dia el seu tancament imminent o ja executat. Al matí ho han fet equipaments com el Centre Arts Santa Mònica, el Museu Marítim de Barcelona (que finalment ha tancat a la una del migdia), la Fundació Joan Miró, els centres culturals propietat de la Fundació ‘la Caixa’, els museus de la Fundació Dalí, el Museu de Lleida i el centre d’art La Panera, també a Lleida, o el MNAC. Des d’aquest últim expliquen a l’ACN que si be han obert portes, després de la publicació de les noves mesures addicionals per lluitar contra la propagació del COVID-19 han començat a convidar els assistents al museu a abandonar-lo un cop acabin la visita. L’afluència, aquest matí, ja acusava l’ambient de contenció davant l’expansió del virus: Només 72 persones s’han apropat fins a l’equipament amb seu al Palau Nacional, a Montjuïc.

El museu es mantindrà actiu a través del seu portal web i de les xarxes socials. A la tarda s’han afegit a la comunicació pública del seu tancament i del cessament d’activitats el Museu d’Art de Girona, La Pedrera, el Museu d’Arqueologia de Catalunya (“a causa de l’excepcionalitat derivada del Covid-19”), també la Fundació Antoni Tàpies i galeries de Barcelona com la Sala Dalmau o la Galeria Toni Tàpies, entre altres. També el Bòlit Centre d’Art Contemporani, de Girona, tancarà les seves portes fins el proper dia 27 de març. Arran d’això, quedaran suspeses o ajornades totes les activitats previstes durant aquest període. Amb tot, el Bòlit ha reorganitzat l’exposició ‘Taller d’anatomia – La mà que pensa’ per tal que sigui visible des de la plaça del Pou Rodó a través dels tres amplis aparadors del centre d’art. Les noves mesures, en l’àmbit cultural i de les activitats col·lectives, de caràcter públic i privat, són complementàries a l’ordre que va obligar ja a tancar espais i actes que impliquessin una concentració de més de 1.000 persones. Molts dels equipaments avui obligats a tancar havien optat fins ara per mantenir-se oberts, i s’acollien a la reducció fins a un màxim d’un terç dels seus respectius aforaments, com permeten encara les directrius públiques en la norma general sobre activitats col·lectives en espais tancats o oberts de menys d’un miler d’assistents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa