MónTerrassa
Estornells: festa al cel, plaga a terra
  • CA

L’estornell vulgar (Sturnus vulgaris) és un ocell que a Barcelona era considerat hivernant i migrador als anys 70. Però va ser l’any 1989 que va criar per primer cop al parc de la Ciutadella. De fet, durant la dècada anterior ja s’havia produït la primera nidificació a Catalunya, a l’Alt Empordà. Actualment, és present tot l’any a la ciutat i a l’hivern la seva població es veu reforçada per exemplars que han niat en zones més fredes, del centre d’Europa. La seva distribució és àmplia i nombrosa per tot Europa i Àsia. També ha colonitzat la península Ibèrica recentment i es troba en expansió.

Als capvespres d’hivern es concentren grans bandades d’estornells en indrets com al parc de la Ciutadella i plaça Catalunya. S’ajunten milers d’exemplars i es mouen de forma sincronitzada, com si es tractés d’un sol individu. És tot un espectacle veure aquests grans estols al cel, que de sobte es fan grans i més grans i seguidament s’estrenyen convertint-se amb una massa fosca.

És un mecanisme de defensa col·lectiu: quan s’apropa el depredador, habitualment el falcó pelegrí (Falco peregrinus), produeixen una gran massa grupal que esdevé més compacta quan comença l’atac. I aleshores el grup s’obre harmònicament, amb la conseqüent frustració del rapinyaire.

Les concentracions hivernals d’estornells causen molèsties als habitants de la ciutat. Quan arriben al vespre per passar-hi la nit, envaeixen els arbres fins el punt que si camines per sota és probable que dipositin damunt teu alguna femta. Això provoca que el paviment s’embruti molt i per tant s’ha d’augmentar la freqüència del servei de neteja, i per tant això té uns costos econòmics i ambientals per a la ciutat. Algunes ciutats catalanes han buscat tècniques eficients contra el problema, com ara emissors bioacústics, un sistema reproductor de son d’ocells de la mateixa espècie i de rapinyaires: reproduïts aleatòriament, espanten les bandades d’ocells. Barcelona ha optat per la tècnica del hacking i ha funcionat satisfactòriament. Consisteix a aclimatar el falcó pelegrí i reintroduir-lo a la ciutat per tal que controli les plagues d’ocells.

Més informació a Tot Barcelona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa