MónTerrassa
El president de la Cecot creu que l’economia va millor del que s’esperava
  • CA

Quina és la situació del món empresarial a principis de 2023? Anem bé? Anem malament? Hem d’anar millor? Respon Xavier Panés, president de la patronal Cecot de Terrassa.

“Optimisme controlat diria. Som al començament de l’any. Anirà bé, i si no, ja ho arreglarem. L’economia no va tan malament com pensàvem. Els empresaris imaginàvem una situació pitjor, la qual cosa no vol dir que sigui bona”.

Per Panés, i en termes generals, el 2023 serà un any de moderació econòmica. Sobre tot el primer semestre. “I no descobreixo res que a hores d’ara ja no s’hagi dit, quan poso el punt de mira en l’espiral inflacionista i l’enduriment de les polítiques monetàries que marcaran l’evolució econòmica d’aquest any i que impacten especialment sobre el poder adquisitiu dels ciutadans, tant treballadors com autònoms, com també empresaris. A tots els ciutadans. En l’àmbit de l’empresa l’increment dels preus energètics, de matèries primeres i també del sector de l’alimentació continuarà abocant-les a incrementar preus de venda que s’acabaran repercutint a consumidor final.”

Panés explica que el 8% d’empreses són autònoms, microempreses i pimes

El president de la Cecot recorda que el 98% d’empreses són autònoms, microempreses i pimes i que la seva lluita passa per la supervivència, el sosteniment dels seus treballadors i del mateix empresari, “i no es correspon amb un objectiu de maximització del benefici amb caràcter estratègic i econòmic”.

Panés considera que serà clau l’acció de Govern de totes les administracions treballar per reduir la inflació. “Ja sigui actuant amb celeritat i de manera unitària des dels governs municipals, tenint en compte la frenada en la gestió que suposen les eleccions del maig; ja sigui pactant amb celeritat els pressupostos de la Generalitat; ja sigui agilitant la gestió de distribució dels fons Next Generation des del govern d’Espanya. Aquestes actuacions han de ser ràpides i apel·lem als partits polítics que facin front comú en les propostes i mesures per reduir la inflació. Si una cosa tenim clara és que Espanya, i en el nostre cas Catalunya, enguany sumarà un 1% del PIB gràcies als fons Next Generation. Hem de fer que arribin al teixit productiu i generin activitat econòmica”.

Panés i la Cecot demanen una moratòria de dos anys

En el tradicional esmorzar-trobada d’inici d’any el president va reclamar a les administracions una moratòria de dos anys pel que fa a canvis normatius i legislatius: “Doneu-nos dos anys per respirar. Quant fa que demanem empatia política per fer que les empreses mantinguin la seva activitat, creixin i això repercuteixi en el territori?”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa