MónTerrassa
Demanen que els pixapins d’Ullastrell tornin a Terrassa
  • CA

Parets d’Ullastrell han aparegut plenes de pintades amb missatges molt diversos i amb atacs contra objectius molt diferents. I unes es troben al damunt de les altres. En dues de les pintades, una en color blanc -i una estelada- i una en vermell, es pot llegir en unes lletres de gran grandària. “Pura Espanya” i “Llibertat presos polítics”. Ullastrell és un poble amb alcalde independentista, però en moltes ocasions grups unionistes han arrencat llaços i cartells i fins i tot senyals. Ara, però, hi ha una tercera pintada, que ocupa encara més espai a una paret antiga: “Fora pixapins, torneu a Terrassa”. Si bé hi ha gent de la capital que ara ha convertit la casa del poble en la seva primera residència, no es tenia constància d’enfrontaments o de queixes.

L’alcalde Jaume Puig ha explicat que “Ullastrell és un poble d’acollida on sempre, i sobretot en els darrers 20 anys, han vingut persones d’arreu. Som una comunitat integradora, amb gent vinguda de ciutats de tot el país i d’altres països. Ullastrell el fa la seva gent i som els veïns i veïnes qui donem sentit al poble. Per tant aquesta pintada no té cap tipus de sentit ni representa la immensa voluntat dels ullastrellencs/es. És més, Ullastrell s’obre cada dia més als visitants amb noves rutes, nous parcs, productes artesans, agricultors, comerços.

Tanmateix entenc que l’augment de població produeix dificultats. Sobretot en el mercat immobiliari que dificulta que els més joves puguin planificar un futur al municipi. Des que estem al govern hem creat 6 habitatges públics i en tenim 2 més en projecte. És un gran esforç però sabem que no suficient.
De totes maneres, insisteixo, el problema del mercat immobilari no té res a veure amb la voluntat de la totalitat del veïnat en ser una comunitat integradora, viva i amb mirada llarga.”

Els malnoms amb què s’anomena els barcelonins a les comarques de l’interior

Pixapins és una forma despectiva amb la qual la gent de les comarques de l’interior anomenen els barcelonins -entesos com a gran àrea metropolitana- que apareixen per les seves contrades els caps de setmana i durant les vacances i en èpoques de bolets. Hi ha altres mots despectius, com Can Fanga, camaco o quemaco (aquesta última vocal sona u, com en tot el català oriental) i xava. Se suposa que els pixapins desconeixen la natura i aprofiten els arbres per fer les seves necessitats fisiològiques. La formació d’aquest neologisme pot tenir relació amb l’existència prèvia del refrany Barcelonins, caga-sucs, escuracassoles i pixavins; d’aquest darrer malnom, en podria haver derivat el modern pixapins aprofitant la rima de tots dos mots amb barcelonins. I cal no oblidar el mot dièsel, per contaminar, fer molt soroll i gastar poc. Expressions que s’han aplicat més sovint amb els barcelonins de Barcelona capital i la primera corona. Habitualment els terrassencs se n’havien salvat.

Pintades a Ullastrell/S.C.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ullastrellenco a setembre 28, 2021 | 18:10
    Ullastrellenco setembre 28, 2021 | 18:10
    Bàsicament la gent jove ha de marxar perque no pot pagar res d'habitatge i s'omple de gent de calers i mossos d'esquadra que només fan que el poble ja sigui pràcticament un poble dormitori, ens fan fora!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa