MónTerrassa
Centre i Ca n’Aurell, els dos barris líders en multes per llençar les deixalles on no toca
  • CA

L’any 2020 es van iniciar un total de 1.136 expedients sancionadors de residus, una xifra semblant a la registrada el 2019, quan se’n van comptabilitzar un total de 1.118, tot i el període d’inactivitat pel confinament total arran de la Covid. La gran majoria dels expedients sancionadors (1.109) van ser oberts per intervenció directa de l’equip d’inspectors/es de residus i 27 a instàncies de Policia Municipal, amb qui es treballa de manera coordinada. Durant el 2020 es van fer un total de 2.996 inspeccions i 7.160 entrevistes a particulars i empreses per esbrinar l’origen de les infraccions. Com a conseqüència d’això, es van aixecar 888 actes i 248 informes (actes que no s’han pogut aixecar, però que identifiquen els infractors) que han donat origen els expedients sancionadors.

La tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, ha incidit en que «la majoria d’expedients han estat oberts per l’equip d’inspectors/es de residus, que hem reforçat aquests darrers mesos i que, amb la seva actuació, posa de manifest la necessitat de continuar en aquesta línia de treball que vàrem iniciar l’abril de 2020, en ple confinament, amb la campanya de ‘Tolerància Zero’».

El principal motiu de sanció, pel que fa a la ciutadania, va ser per abandonar els residus fora del contenidors (54%), mentre que per part d’activitats (comerços, hostaleria, serveis, transportistes, industrials…) va ser per incomplir l’ordenança pel que fa a la gestió dels residus comercials (37%). Altres infraccions que van motivar l’obertura d’expedients sancionadors a particulars van ser: el 15,5% per abandonar residus especials dels domicilis a la via pública o als contenidors municipals; el 9,5% per deixar voluminosos al carrer sense concertar prèviament la seva recollida; el 9% per no separar les diferents fraccions o no dipositar-les en els contenidors corresponents, i el 3,5% per no justificar la correcta gestió dels residus deixats al carrer.

En el cas dels expedients oberts a activitats, van ser: el 17% per utilitzar els contenidors municipals per abocar els residus de recollida específica; el 13% per deixar els residus fora dels contenidors; el 11% per no separar les diferents fraccions o no dipositar-les en els contenidors adequats; i el 5% per deixar els residus especials al carrer, quan ho poden abocar als contenidors de selectiva corresponents.

Els barris on l’any 2020 es van obrir més expedients van ser el del Centre (217) i el de Ca n’Aurell (145) -dos dels més poblats de Terrassa i on es concentren més activitats comercials i de serveis-, seguits de Sant Pere (82), les Arenes- la Grípia (56) i Sant Pere Nord (53). La suma de tots ells representen el 50% de tots els expedients sancionadors oberts a la ciutat. L’import total de les sancions imposades l’any 2020 ha estat de 305.811 euros. Les més habituals van ser les de 200 euros (60%), seguides de les de 360 euros (17%), 600 euros (7%) i 250 euros (4%). De quantia superior a 1.000 euros es van obrir 7 expedients. Cal tenir en compte que l’import recaptat sempre serà inferior a la quantia de les sancions, pels descomptes per pagament immediat o per l’admissió d’al·legacions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa