MónTerrassa
La Cecot reivindica fer pressupostos generals per la via participativa
  • CA

Aquesta setmana s’ha donat a conèixer l’acord en matèria fiscal que el Govern de la Generalitat i el grup parlamentari d’En Comú Podem han tancat després de setmanes de reunions i que es concreta en una reforma fiscal d’impostos com l’IRPF o successions, i la incorporació d’un nou impost verd que gravarà l’impacte mediambiental de les empreses energètiques, entre altres.

Davant d’aquest anunci, la patronal Cecot manifesta que, “considerant com a positiu que s’estiguin fent passes per poder tancar uns pressupostos després de tres anys en pròrroga, primer hagués calgut definir les accions de Govern a realitzar, prioritzar-les i concretar la despesa que se’n deriva per, finalment, acordar com aconseguir els ingressos per executar aquestes accions. Com empresaris ens costa entendre la seqüència d’aquest procés que pacta primer un increment d’impostos quan encara no s’ha definit un pressupost, ni quin nivell de despesa hi haurà”, argumenta el president de la Cecot, Antoni Abad.

A priori, diu la patronal anunciar que s’incrementaran tipus impositius tindrà un impacte directe sobre l’activitat productiva que fa temps denuncia una pressió fiscal molt alta i per sobre de la de comunitats autònomes com la de Madrid, Aragó o València. La Cecot demana al Govern les condicions necessàries per poder competir d’igual a igual amb comunitats com Madrid, és a dir, ni impost de patrimoni, ni impost de successions. “Amb els extra tipus impositius i tributaris que tenim a Catalunya estem afavorint que Madrid sigui el paradís fiscal d’España i d’Europa”.

Si es vol continuar impulsant i consolidant l’activitat productiva a Catalunya, “necessitem reduir les càrregues fiscals sobre unes persones i unes activitats que comencen a estar al límit, en determinats casos”, anticipa Abad, “si es vol obtenir una major recaptació, també es pot aconseguir per la via d’incentivar i incrementar l’activitat econòmica o la lluita contra l’economia no declarada. És més, per justícia i equitat, des de la Cecot volem un pla per reconduir i reduir aquesta economia no declarada, que suposa un 25% d’activitat, i transformar-la en una font addicional de recursos públics”. La Cecot considera necessari tenir en compte la pèrdua de competitivitat que es pot donar a curt i mig termini en el teixit productiu i reitera que no es pot exigir més esforç fiscal a totes les persones censades, permetent que un 25% de l’activitat no estigui subjecte a tributació.

La Cecot reitera la seva reivindicació d’elaborar pressupostos generals per la via participativa. L’entitat considera que uns pressupostos participatius fan que la ciutadania s’impliqui més i de manera directa en la reflexió de necessitats, identificació de les demandes i la priorització dels pressupostos per atendre aquestes demandes, i alhora, l’apodera per fer el seguiment de l’execució del pressupost, això vol dir, la rendició de comptes continuada per part dels equips de govern. Des de la Cecot es considera que la participació activa dels agents socials i, la dels representants empresarials que és la que ostenta l’entitat, en els debats pressupostaris enriquirien el propi debat amb aportacions i propostes que incidirien en l’eficiència dels pressupostos i una redistribució més justa.

“La negociació en marxa de Govern i partits catalans amb el Gobierno de España, volem que inclogui més recursos pel finançament de Catalunya i dels catalans. Si fan falta 500 M€ al pressupost anual català, hi ha una motxilla de tants milers de milions d’Euros d’incompliments de tots tipus que, enlloc de detreure’ls dels ciutadans catalans, que ens arribin els diners que són nostres”. I encara quedaria pendent reduir el dèficit fiscal català com a font de més finançament.

“Tenim propostes a fer de cara als pressupostos i com actor econòmic voldríem participar activament en el debat, contrastant mesures i prioritzant l’eficiència en els futurs acords”, conclou Abad, “és important que la ciutadania pugui participar del debat si volem definir estratègies a futur”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa