MónTerrassa
Per saber-ho tot sobre la cacera de bruixes a Terrassa

La cacera de bruixes. Un fenomen que va esdevenir mundial. En els anys 1548-1549 les comarques meridionals de Catalunya van viure una important onada repressiva. Va ser atiada per Joan Malet, morisc de Flix, que afirmava ser endevinaire o saludador, és a dir, que podia reconèixer les bruixes. Malet va ser finalment detingut i executat per la Inquisició de Barcelona. En els anys 1616-1622 es va produir la gran cacera de bruixes. La repressió es va generalitzar després dels aiguats de novembre de 1617, l’any del diluvi, segons les cròniques coetànies. La persecució va afectar especialment els comtats de Rosselló i Cerdanya i les comarques centrals i occidentals.

La majoria de processos van ser atiats per les mateixes comunitats locals. Els consells municipals van cridar endevinaires o saludadors per tal que identifiquessin les bruixes. Sense altre testimoni o prova, les acusades van ser detingudes. Els processos, duts a terme per tribunals locals, no van disposar de garanties jurídiques. La tortura hi va ser una pràctica freqüent. Els interrogatoris tenien com a únics objectius confirmar la culpabilitat de les encausades i conèixer-ne d’altres col·laboradors. A la fi, la majoria de les detingudes van ser penjades a la forca.

Milers de dones foren condemnades pels tribunals vigents. A l’Europa moderna, a la Catalunya moderna, a la Terrassa moderna. Òmnium Terrassa proposa un curs per a reflexionar-hi. En aquesta ocasió, en format de converses que podran oferir respostes a preguntes ben diverses. Amb aquest curs, es fa ressò de les iniciatives, tant en l’àmbit europeu com en el català, per posar en qüestió la validesa de la successió de judicis per bruixeria ara fa quatre-cents anys. També es vol identificar en el punt precís del rigor històric fins a quin punt moltes dones (i també un nombre important d’homes) van patir persecucions i un paper subordinat a la incipient Europa moderna.

El curs tindrà lloc els dies 7, 14 i 21 d’octubre de 2021 de 19.30 a 21 h a l’Aula Magna de la Factoria Cultural de Terrassa (Rambla d’Ègara, 340). La primera sessió tractarà ‘La cacera de bruixes a Europa i a Catalunya’ i anirà a càrrec de dos dels principals especialistes: Agustí Alcoberro, professor d’Història Moderna i vicerector de la UB, i Pau Castell, professor d’Història Medieval de la UB. La segona sessió tindrà un format local amb ‘La cacera de bruixes a Terrassa. La Inquisició’ i serà exposada per dos historiadors terrassencs: Doris Moreno, professora d’Història de la UAB, i Joan Soler Jiménez, director de l’Arxiu Històric de Terrassa. Finalment, la tercera i última sessió ‘La divulgació actual de la cacera de bruixes’ comptarà amb l’assistència de Clàudia Pujol, directora de Sàpiens i vicepresidenta d’Òmnium Cultural, Marina Miquel, coordinadora de l’exposició «Per bruixa i metzinera» del Museu d’Història de Catalunya, i Oriol Garcia Quera, dibuixant i especialista en còmics de temàtica històrica que acaba de publicar l’àlbum Bruixes 1617. L’any del diluvi.

Es pot assistir a totes tres sessions o a sessions individuals. Per als socis d’Òmnium el curs sencer té un cost de 5 € (2 € per a sessions individuals) i per als no socis de 8 € (3 € les sessions individuals). Per tal d’assistir-hi cal inscriure-s’hi prèviament al formulari que es trobarà a la pàgina d’Òmnium Terrassa, a omnium.cat/terrassa. L’import s’abonarà presencialment en metàl·lic en començar el curs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa