MónTerrassa
La Bestorre, torre que l’Abat de Montserrat va fer volar
Coordenades: 41º 36′ 31″ N 1º 50′ 41″ E

Ubicació: A Monistrol de Montserrat, sobre una cruïlla, de la c-55 (Manresa-Abrera). Seguint la carretera que va al Monestir de Montserrat. Una mica més endavant d’aquesta cruïlla, en una corba cap a la dreta, trobem a l’esquerra l’indicatiu: un cartell de senderisme –color verd– que diu: GR 5/96. El camí és de fàcil accés i ens dirigeix a peu de la torre.

Possiblement de guaita i control, envers possibles atacs a la muntanya de Montserrat

La Bestorre és, donada la redundància, una torre. Possiblement de guaita i control, envers possibles atacs a la muntanya de Montserrat. També és anomenada La Torre de Monistrol i, en l’actualitat, està declarada com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BECIN). El turó on es posiciona (196 metres) rep, concretament, el mateix nom que la torre (ICGC). No obstant, ens posicionem dins el topònim Collcabiró, més àmpliament.

Formava part d’una xarxa de més torres

Segons investigacions de diverses fonts, la seva construcció (o com veurem després reconstrucció) deu arrencar del s.IX, en època de fronteres i temps de la Marca Hispànica. Aquesta torre formava part d’una xarxa de més torres, amb funció de protecció parroquial i de vilatans del terme, però també com a símbol d’ostentació i domini sobre el territori. La Bestorre, rep aquest darrer nom, després de les reformes fetes al s. XV. Ordenada pel prior Vicent de Ribes l’any 1408 i erigida sobre una primitiva atalaia islàmica, del s. VIII-IX. (Argaiz – 1677)

Un tema curiós i fruit de vaitot, són les diferents interpretacions en l’existència d’una segona torre (en temps musulmans) a l’altra vessant del riu Llobregat. Ambdues amb visió directa entre elles. Aquesta, segons algunes fonts en ruïnes i oblidada, es situaria prop de la capella de Sant Antolí i era anomenada com “Torre de Guadvachet”. (Benet Ribas -1735-1812).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa