MónTerrassa
Arriba la sisena edició de “Som elèctrics!” al mNACTEC
  • CA

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) organitza la sisena edició del congrés “Som Elèctrics!” el proper dijous 21 d’octubre. Enguany, el congrés serà un monogràfic sobre el ferrocarril i s’hi podrà assistir de forma gratuïtat, tant en format presencial com en línia. La jornada començarà a les 9:30h i durarà tot el dia fins a les 18:00h.

Sota el lema “El ferrocarril: transformació, innovació i sostenibilitat“, la jornada té com objectiu analitzar quina ha estat la seva relació històrica amb els recursos energètics i el canvi profund que està experimentant aquest model de transport que ha de tenir un paper clau en la mobilitat futura.

El programa es dividirà en tres blocs, que tindran lloc a les 10:00h, a les 12:00h i a les 16:00h Durant les sessions s’abordaran temes com la reactivació econòmica a través del transport de mercaderies, els conflictes d’alguns traçats, les noves connexions europees, el canvi profund de les empreses ferroviàries en gestores de mobilitat, la digitalització i la liberalització en els serveis, així com els canvis tecnològics en la indústria del sector, els nous materials de fabricació i el disseny dels trens del futur. Tots aquests temes s’emmarquen dins del compromís del transport ferroviari amb la sostenibilitat, fet que el converteix en exemple i una opció per posar en valor dins de la mobilitat actual i futura.

Des de la primera edició, el congrés Som Elèctrics té l’objectiu de ser un espai de debat i reflexió per posar en valor un element del passat com és l’electrificació i analitzar-ne el paper transcendental i l’impacte en la societat actual i futura.

Programa:

9.30 h. Inauguració institucional.

Bloc 1 | Passat, present i futur del ferrocarril

10.00 h. El ferrocarril i els recursos energètics, una relació històrica. Ponent pendent de confirmació.

10.30 h. Què s’espera d’Europa i del ferrocarril? A càrrec de Joan Amorós, president de l’associació Ferrmed.

11.00 h. La transformació d’FGC: d’empresa ferroviària a empresa gestora de mobilitat. A càrrec de la presidència de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

11.30 h. Pausa.

Bloc 2 | La reactivació econòmica i l’eficiència en el servei: mercaderies i viatgers

12.00 h. La reactivació econòmica i el ferrocarril: l’equilibri entre l’economia, la seguretat i la sostenibilitat. A càrrec d’Ignasi Gómez-Belinchón, cluster manager d’In-Move (Railgrup), i Eugeni Sedano, portaveu de la plataforma Mercaderies per l’interior.

12.30 h. La liberalització ferroviària. A càrrec de Sergio Barcena, director de Planificació d’operacions i de manteniment de material rodant de OUIGO.

13.00 h. El retorn dels trens nocturns. A càrrec de Karin Fest, responsable de Nou negoci ferroviari a ÖBB, i d’Eric Boisseau, president de l’associació Objectif Train de Nuit.

13.30 h. Debat.

Bloc 3 | La nova mobilitat i els trens del futur: tecnologia, eficiència i disseny sostenible

16.00 h. La problemàtica del subministrament elèctric. Ponent pendent de confirmació.

16.30 h. Una immersió en l’ecodisseny, la tecnologia i la fabricació sostenible per als nous trens sense emissions. A càrrec de Jaime Borrell, director de Desenvolupament de negoci d’Espanya i Portugal d’Alstom.

17.00 h. Els nous materials en la fabricació dels trens. A càrrec d’Elena Jubete, desenvolupadora de negoci HEU a CIDETEC Surface Engineering i coordinadora del projecte Mat4Rail; de Laia Garriga, cap de Desenvolupament de Negoci del Mercat Ferroviari i Logística d’EURECAT, i de Daniel Caselles, director científic d’EURECAT.

17.30 h. El revolucionari Hyperloop d’Elon Musk. A càrrec de Juan Vicén, cofundador i director de Màrqueting a Zeleros Hyperloop.

18.00 h. Debat i tancament.

Per assistir-hi cal inscripció prèvia, que ja es pot realitzar en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa