MónTerrassa
Antoni Trilla: “La vacuna de la Covid-19 no ha de ser obligatòria”
  • CA

El doctor Antoni Trilla és un dels rostres més coneguts de la pandèmia a Catalunya. Les reflexions i diagnòstics de l’epidemiòleg de capçalera de l’Hospital Clínic han entrat a milers de llars durant aquests mesos d’incertesa, a través de les seves aparicions a la ràdio i la televisió. Tot i que va més enfeinat que mai, procura encabir uns minuts de l’agenda per fer més comprensible la Covid-19 i conscienciar de les mesures de prevenció que cal aplicar en cada etapa de la crisi sanitària. Rep el TOT Barcelona al seu petit despatx, a primeríssima hora del matí. Ni luxes ni autoreferències: la sala és el reflex de molt treball diari. Piles de papers i carpetes s’amunteguen a les estanteries, al costat d’un bon nombre de tasses de cafè. Petits detalls enmig del caos conviden al bon humor, com un pòster dels Lonely Tunes, una tira de Calvin i Hobbes i un quadre amb un gran arc de Sant Martí. En comptes d’un rètol amb el seu nom, a la porta hi ha dos post-its manuscrits: un diu “Gràcies” i a l’altre hi posa “Hi ha alguna cosa en tu que el món necessita”.

La vacuna d’Oxford ha patit un contratemps. Quant greu és que hagin trobat un pacient malalt i quant retard pot suposar?

Pot semblar una mala notícia i hagués estat millor que no s’hagués produït, però és bo que s’estigui avaluant com cal. En els assajos clínics ben fets, com aquests, les persones que avaluen l’efecte advers són independents de les que investiguen la vacuna, que podrien tenir un cert interès en tirar pel dret. El retard final depèn de si es conclou que l’efecte detectat no té res a veure amb la vacuna o si queden dubtes. Mentre ho estudien, lògicament no donen més dosis ni placebos a ningú. L’existència d’efectes greus tot i que molt poc freqüents és una de les variables que caldrà valorar a l’hora d’aprovar o no una vacuna. No és el mateix que tingui un efecte advers en una persona de cada 100.000, de cada 1.000 o de cada milió.

L’OMS ha endarrerit la previsió per a la plena disponibilitat de la vacuna al món i ara diu 2022. Ho veu viable, al 2022?

L’OMS té en compte que molts països tindran dificultats per accedir a la vacuna i que s’hauran de produir milers de milions de dosis. Però és una previsió raonable. Els països que tinguin o tinguem la sort de tenir-la abans podrem avançar-nos una mica a aquesta data.

El 2021 ja ens estarem vacunant?

Si no hi ha daltabaixos especials, molta gent es vacunarà el 2021 i ja veurem campanyes de vacunació relativament massives. No sé si tothom o de quina manera, ni hi haurà una única vacuna o en tindrem diferents per triar. Pot haver-n’hi una per la gent gran i una altra per la gent jove, una d’una dosis i una altra de dues…

L’auge del negacionisme posa sobre la taula l’impacte col·lectiu de decisions individuals temeràries. És plantejable fer obligatòria la vacuna?

A Espanya i a tot el món occidental sempre s’ha d’intentar convèncer i no imposar. No ha de ser obligatòria: s’han d’explicar molt bé els avantatges i inconvenients de la vacunació, si és que n’hi ha algun. Obligar és molt extrem. Una altra cosa és que després hi hagi incentius, per exemple a Austràlia no és obligatori vacunar però si un infant no ho està no et donen beques. També hi ha sentències aquí que impedeixen portar un nen no vacunat a una determinada escola perquè és un risc per als altres. Els moviments antivacunes fan servir l’argument que s’està obligant a la població a vacunar-se i no és veritat. L’única vacuna obligatòria avui en dia és la de la febre groga per viatjar a determinats països, però sempre pots decidir no anar-hi!

Les manifestacions negacionistes a Barcelona han estat molt petites de moment, però a Madrid o a Berlín han estat més grans. Tothom té dret a manifestar-se, però l’aglomeració sense mascaretes passa a ser un problema de salut pública.

La falsa ciència té conseqüències reals per a la salut de tots. Si fossin actes per reivindicar que la terra és plana o que Elvis Presley és viu, doncs escolta’m, tu… endavant! Però quan diuen “la vacuna és dolenta, la malaltia no existeix, no ens contagiarem” i la gent s’ho creu i deixa de protegir-se, és una altra cosa. A més el moviment negacionista és un poti-poti estrany: a Alemanya s’han manifestat junts antivacunes, extrema dreta, antisistema… No se sap si protesten contra el virus, la vacuna, Angela Merkel o el món sencer!

Si vols llegir l’entrevista sencera

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa