MónTerrassa
Alerta Inuncat als rius Garona i Noguera Ribagorçana pel desglaç
  • CA
El Garona fa una setmana | Conselh Generau d’Aran

!--akiadsense-->

Protecció Civil ha activat aquest diumenge a la tarda l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya (INUNCAT) per la previsió d’augment del cabal dels rius Garona i Noguera Ribagorçana. Segons la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), el nivell de l’aigua podria incrementar fins a un 50% per les pluges que poden caure a partir d’aquesta tarda i fins la propera matinada i el desgel. Concretament, el riu Garona podria arribar als 150 metres cúbics per segon o fins i tot superar aquest nivell. Per aquesta raó, el subdirector de Protecció Civil, ha detallat que “s’ha alertat als municipis de la Val d’Aran i específicament als més pròxims a aquest riu i als seus afluents”. També pot assolir nivells importants el cabal del Noguera Ribagorçana, sobretot aigües avall de Pont de Suert.

Delgado ha alertat que “l’increment de cabals pot produir inundacions al voltant dels rius amb afectacions a diverses zones, inclosos nuclis urbans i infraestructures”. Amb tot, ha detallat que “no s’esperen afectacions com les del juny del 2013”, quan la crescuda del Garona va obligar evacuar unes 200 persones i a tallar carreteres i diversos municipis es van quedar sense llum ni gas. El subdirector de Protecció Civil ha subratllat que aleshores el cabal era molt superior als 150 metres cúbics per segon, previstos per les pròximes hores.

El cabal del Garona durant la nit de dissabte a diumenge ha arribat als 102 m3/s sense que s’hagin reportat danys.

Paral·lelament, caldrà seguir l’evolució de l’episodi de pluges perquè, si els xàfecs es desplacen cap a l’est, també es veuria afectat el Noguera Pallaresa. Concretament, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que les pluges siguin de caràcter local però intenses i acompanyades de tempesta i, en alguns punts, de calamarsa. Aquests xàfecs podrien deixar aportacions de més de 50 m3/s a les capçaleres dels rius.

Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la precaució a l’entorn del Garona i la capçalera del Noguera Ribagorçana i evitar activitats al riu i a prop. Sergi Delgado ha recomanat a la ciutadania que “s’allunyi de les rieres, dels torrents i de les zones de muntanya que es poden inundar”. També ha aconsellat que no es travessi cap riu, ni riera ni zona inundada amb aigua i ha subratllat que “cal extremar la vigilància de matinada” davant la possibilitat de desbordaments que afectin zones urbanes o infraestructures.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa