MónTerrassa
20 anys del Freestyle Terrassa de l’Exòtica Club
  • CA

Vint anys després del primer Festival de Música Moderna Freestyle, celebrat l’abril del 1999, el col·lectiu Exòtica Club ho commemora el 30 de març amb una intensa jornada de caràcter internacional que transcorre en diferents indrets del centre de Terrassa: Faktoria d’Arts, La Lluerna i Reina Victòria. Els artistes participants són els anglesos Andy Barker (membre del grup pioner de pop electrònic 808 State) i Tony Ross com a djs, el productor rus DJ Vadim, el productor terrassenc de hip hop Griffi (des de la seva plataforma Del Palo), la barcelonina Dj Shak (Lucius Works Here), i els locals P&H (Parabolic, Huete i Juanjo Fernández en directe), els visuals de Gnomalab (Juanjo Fernández), La Lluerna Col·lectiva Artística amb un showcase d’Arketips Discs (Cyklos, jms, Makuto) i una sessió sorpresa de l’Exòtica Club.

Fa vint anys i just abans del canvi de mil·leni, l’Exòtica Club es feia ressò de l’acceleració dels hàbits dels productors i consumidors culturals en plena transformació tecnològica i, a partir d’altres col·lectius de Terrassa i el Vallès, organitzava la primera de les tres edicions del Freestyle amb la col·laboració de l’ajuntament. Des d’espais en principi contraposats com la Nova Jazz Cava, l’antiga discoteca Number One o fins i tot el Mercat de la Independència i amb una imatge gràfica contemporània, el certamen inventava a nivell local els festivals del segle XXI transversals i mestissos. En l’edició següent, s’hi afegirien d’altres indrets, espais públics i la mostra d’art digital Perifèrics al Vapor Universitari, el Centre Cultural i el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. Durant aquestes tres edicions, a més, es va celebrar un concurs de música electrònica a nivell de tot l’Estat el guanyador del qual tenia dret a actuar al Sónar de Barcelona i la publicació d’un àlbum a Cosmos Records.

El festival no va tenir continuïtat, però els membres de l’Exòtica Club i d’altres col·lectius que hi van formar part ho recorden ara amb tota l’experiència i les mutacions que des de llavors s’han produït.

El Faktoria d’Arts, del carrer de la Rasa, serà en aquesta ocasió l’epicentre de la programació musical amb una atapeïda graella de nit i matinada (de les 22h30 i fins a les 5h). Des de Manchester, arriben als plats Andy Barker i Tony Ross que reivindiquen l’herència acid house d’aquesta ciutat on a finals dels vuitanta va convergir les bandes de pop britànic amb els nous sons electrònics provinents de Chicago i Detroit previ pas per un explosiu estiu a Eivissa. Barker no integrava la formació inicial dels 808 State, però sí com a dj des del 1989 i quan el 1991 van publicar un dels àlbums referents del gènere com és ex:el (amb veus de Björk i Bernard Sumner). Ross es va convertir, posteriorment, en el dj que escalfava els directes de la banda. Els últims anys, ambdós han tingut una residència The unfairground field a l’històric festival Glastonbury del Regne Unit.

L’altra presència internacional és la de DJ Vadim, tot i que ara visqui entre Londres i Barcelona. Aquest natural de San Petersburg crescut als cosmopolites barris londinencs, es va convertir als anys noranta en un dels puntals del segell dels ritmes abstractes i negres Ninja Tune. En total, ha editat quinze àlbums que posteriorment es publicarien a BBE i, actualment, ho són a Soulbeats Records. El darrer, l’any passat, Dubcather Vol. 3 amb una vintena de veus jamaicanes i de la resta del món per posar al dia el dance hall. Entre les seves múltiples produccions i col·laboracions, hi destaquen remixos per a Steve Wonder, Prince, Public Enemy o Kraftwerk. La seva sessió a Terrassa es produirà just després d’una gira per Nova Zelanda i Austràlia.

Precisament, una d’aquestes col·laboracions de DJ Vadim va ser amb Griffi. El dj i productor terrassenc va aconseguir una projecció fora de les seves fronteres amb el duo Sólo los Solo (amb el MC Juan Solo), el col·lectiu Chacho Brodas i el segell Del Palo des de l’estudi Strickly Jabugo de Can Parellada. En aquest sentit, Sólo los Solo formaven part del cartell d’aquella primera edició poc després de la sortida del seu àlbum de debut Retorno al principio. Des d’aleshores, també ha treballat entre d’altres amb Mala Rodríguez, Tote King, Aloe Blacc o Foreing Beegars i, recentment, ha donat a conèixer nous valors com Lio, Sr. Chen i Ra (Matador Rockers) o Sara Bee.

Per la seva part, Shakira Benavides Dj Shak és una veterana activista de l’underground barceloní que es va iniciar a la botiga Wah Wah Discos. Més endavant i a partir del 2004, va crear el projecte unipersonal que ja porta tres àlbums Lucius Works Here on explora el seu interès per la part més experimental de l’electrònica. En la seva última entrega, Detenido en el tiempo, es remunta a finals del segle XIX i la gènesi de la música moderna que va portar al directe el 2018 al Sónar. Actualment, és la responsable de la ràdio online TeslaFM.

El directe de la nit el protagonitzarà el trio P&H que es retroba per a l’ocasió i que, individualment en cada cas, ja van participar en el primer i segon Freestyle. Dins d’aquest trio que es va donar a conèixer el 2002, Huete es val dels seus coneixements com a dj per llançar la selecció, Parabolic (P) i que és un altre alter ego de T.I.K. s’encarrega d’introduir sobre la marxa loops i efectes digitals i assegura la sincronització entre àudio i vídeo i Juanjo Fernández (The Suicide Of Western Culture) s’ocupa de la programació visual i també de la inserció de sons en la seva altra vessant com a artista. La mateixa nit, Fernández es convertirà en Gnomalab VJ per acompanyar la música punxada per Andy Barker & Tony Ross i Dj Vadim.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa