MónTerrassa
La cultura popular recupera els carrers per la Festa Major de Terrassa
  • CA

“La cultura popular només té sentit quan som al carrer, amb tot el poble i junts”, ha manifestat el president de la Coordinadora de Grups de Cultura Popular de Terrassa, Artur Moncal, en l’acte de presentació de la Festa Major 2021. L’any passat, les colles es van quedar sense poder mostrar els seus balls i figures. Aquest any, s’ha fet un esforç que tornessin a recuperar l’esperit i fossin ben presents en els actes de celebració. Òbviament, no serà com era abans, ja que no es poden fer actes multitudinaris, però sí que suposa un retorn a la plaça. Des de la Coordinadora s’ha tingut un record cap a totes les persones que han perdut la vida aquest any i mig a causa de la Covid, també a les dones assassinades per violència masclista, i cap a “als companys Lluís Puig i Josep Rull, que pensem que haurien de poder viure la festa amb nosaltres”.

Moncal ha destacat l’acte de divendres, amb la baixada del Drac, que no ho farà des de Sant Llorenç sinó “de més a propet”. També serà el dia de la descoberta del Capgròs, un dels actes més esperats. I a la nit, el Raval Infernal celebrarà el 40è aniversari. No podrà ser com s’havia imaginat però almenys sí que els Diables i el Drac podran fer una petita mostra, davant d’un públic restringit i controlat. Dissabte era el torn de la cercavila que aquest any s’ha reconvertit en un “teatre”. El lloc escollit és l’Escola Pia i en allà es podran veure els balls de lluïment de tots els grups habituals. I diumenge, el torn de la sortida d’ofici i el ball de plaça, aquest cop sí, a la plaça Vella. L’actuació castellera però haurà de quedar limitada a uns pilars simbòlics al Raval.

A més, un dels actes forts serà l’exposició que es podrà veure al Recinte Firal. Serà una espècie de “segona part” de la que es va poder veure ja l’any passat. Això sí, ampliada i amb diverses novetats. Moncal ha lloat les instal·lacions i ha agraït la possibilitat que els 35 grups que formen la Coordinadora puguin lluir el seu bestiari. vestuari i història. La mostra es podrà veure del 20 al 30 de juny. Hi haurà una miniexposició sobre els 40 anys del nou format de Festa Major, així com es podran veure tot el mostrari de nans i capgrossos, fins i tot el de dos personatges rellevants de la celebració per ser dels impulsors de la recuperació de la festa a Terrassa: l’artista Suri i el polític Jordi Labòria. Hi haurà també una “figura sorpresa” que s’ha restaurat i rehabilitat aquests darrers dies per a l’ocasió. Entre les principals novetats hi ha la creació d’un “teatret” on surten totes les figures que participen en la cercavila de la Festa Major, de les 25 grans entitats del protocol. Els ha realitzat la companyia De Paper, de la mà de Joan Alfred i Núria Lozano. Aquells que el vulguin només hauran de portar un dibuix o un text relacionat amb la festa major i i la cultura popular el dia que vagin a veure l’exposició.

A partir del dia 21 de juny, lloc on es podrà fer la reserva d’entrades per la majoria dels actes programats, tot i que hi haurà esdeveniments als quals s’hagi de reservar plaça per telèfon o correu electrònic (segons s’indiqui a la programació). Els ciutadans i ciutadanes també rebran a casa el programa en format físic a finals de mes. Aquelles persones que no tinguin accés a Internet o tinguin dificultats per fer les reserves, poden demanar suport i informació dirigint-se al servei de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa, a la Casa Soler i Palet (93 783 27 11).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa