Al terrassenc campió europeu de boxa li posen l’himne franquista

El terrassenc Martín Molina s’ha convertit en Campió d’Europa de Boxa en pes mosca (48-51 kg) després de guanyar la final contra el boxejador anglès Kiaran MacDonald, a Erevan, Armènia, aquest dilluns. El terrassenc, alegre i emocionat, va pujar al podi més alt per rebre la medalla d’or. La sorpresa va arribar uns segons després, quan va començar a sonar un himne franquista, l’himne de Pemán, utilitzat durant la dictadura.

Després de guanyar la final del campionat per decisió unànime del jurat (5-0), l’egarenc de 27 anys va rebre la medalla d’or que el confirmava com a campió d’Europa. Se la va penjar al coll, i es va posar la mà al cor per escoltar l’himne. Després dels primers compassos de la “Marcha Real”, es va començar a escoltar per la megafonia una lletra inusual que acompanyava la melodia: “Viva España. Alzad los brazos hijos del pueblo español, que vuelve a resurgir”. Es tracta de l’himne de José Maria Pemán, utilitzat durant el règim franquista.

Pemán va ser el poeta andalús que va posar lletra a l’himne en temps de la dictadura de Primo de Rivera i que el dictador Franco va recuperar durant la dictadura. Molina, emocionat per la seva victòria i per convertir-se en campió d’Europa, no es va immutar, i va continuar amb la mirada al front i la mà al cor fins al final de la cançó.

Cinc medalles per la selecció espanyola

La confusió entre l’himne actual i l’himne franquista es podria haver repetit en més ocasions, ja que hi havia més boxejadors espanyols a les finals, però només Molina va aconseguir la medalla d’or. La selecció espanyola tanca el campionat d’Europa de boxa amb cinc medalles: un bronze d’Adrián Thiam (peso welter), tres plates (Enmanuel Reyes PlaAyoub Gahfda i José Quiles) i l’or del terrassenc aconseguit en l’última jornada, que va acabar amb l’himne franquista.