MónTerrassa
Messi i Xavi, els dos grans noms de la discòrdia al Barça
  • CA

La continuïtat o sortida de Leo Messi i la possible arribada, en quin moment i de quina manera i amb qui de Xavi Hernández han estat els dos grans temes de la campanya electoral del FC Barcelona en l’àmbit esportiu, on els tres candidats –Víctor Font, Toni Freixa i Joan Laporta– coincideixen en poc més que en assegurar que són ‘cruyffistes’.

En un club multiesportiu com el Barça, l’esport mana. Així doncs, l’àrea esportiva és on hi solen haver més bombes, algunes de reals i altres de fum, en una campanya electoral. Aquesta vegada, a causa de la mala situació econòmica de l’entitat, no ha estat així. La realitat, a més, ha portat a parlar de Messi, del relleu en la banqueta, i de com gestionar la plantilla del present i del futur immediat.

Sense entrar en detalls, podria semblar que Font, Freixa i Laporta coincideixen en alguns aspectes. En donar afecte i protagonisme a la Masia, en potenciar que pugin els jugadors ‘de casa’ i acompanyar-los amb cracks de fora. També en inspirar-se en el ‘cruyffisme’. I, sobretot, coincideixen en voler recuperar l’hegemonia esportiva.

Però, si mirem amb lupa els seus programes esportius, hi ha diferències. I disputes. La tensió més gran que s’ha viscut aquests dies ha estat per Xavi Hernández, excapità i actual entrenador de l’A el-Sadd de Qatar. El de Terrassa és el gran nom de la candidatura de Víctor Font, i en el seu organigrama figura com el ‘general manager’ de futbol. Un anunci que va fer abans de la campanya i que ha ocasionat controvèrsia.

El mateix Xavi es va distanciar de la campanya i no va voler defensar Font, cosa que el candidat de Granollers assegura que estava pactat. Però, per a Joan Laporta, això va obrir la porta a assegurar que a Font el desmenteixen i el contradiuen. Més clar sobre aquest assumpte és Toni Freixa, que confia cegament en l’exjugador Lluís Carreras, que serà el seu director de futbol i demana centrar-se en la Masia i en el model de joc inspirat en el ‘dream team’ que va conèixer, i només veuria Xavi com entrenador.

Qui coneix molt bé aquest ‘dream team’, perquè a casa va escoltar força sobre ell, és Jordi Cruyff. El fill del gran Johan seria el director esportiu de Víctor Font, però va assegurar en campanya que el seu pare votaria Laporta. Un altre punt de xoc entre els dos grans candidats a nivell mediàtic per a aquesta campanya, un punt que va denunciar Freixa, que va aprofitar per remarcar la seva independència mediàtica. I, sobre Jordi, va respondre que ell té Lluís.

Laporta no dona noms sobre qui seria el seu director esportiu o el secretari tècnic, emparat en el respecte als professionals actuals del club. I, mirant a la banqueta del primer equip, sembla que tots voldrien donar temps i respecte a Ronald Koeman, que està fent un canvi total en la plantilla i que, ara com ara, s’ha guanyat el dret a disputar una final de Copa del Rei.

El neerlandès, o qui ocupés la banqueta blaugrana la propera temporada –malgrat que Koeman té contracte fins al 2022–, demanaria fitxatges. I, en aquest aspecte, hi ha més canvis entre els candidats. Mentre que Víctor Font és clar respecte a que no hi haurà diners per a grans fitxatges mediàtics, com el de Kylian Mbappé o Erling Haaland, Toni Freixa assegura que té reservats milions d’euros per afrontar l’arribada d’un pes pesat. Laporta no s’ha pronunciat clar sobre aquest assumpte.

Sí té clar Joan Laporta que la Masia ha de ser el seu centre d’excel·lència esportiva i de referència mundial. Els tres candidats volen apostar per la Masia, però qui ha ensenyat un programa més complet i ambiciós sobre aquest model és l’expresident, que a més vol obrir la Masia a la resta de seccions i al futbol femení. En aquest punt, en el de l’esport femení, els tres prometen millorar-lo i apostar-hi.

LEO MESSI, LA CLAU DEL FUTUR

Leo Messi, sí o no? A l’argentí se li acaba el contracte i fa un any ja va demanar sortir. Llavors, Bartomeu li va negar que se n’anés fàcilment i el ’10’ es va quedar per no anar a judici contra el club. Semblava perdut. Però aquesta temporada, en què se l’ha vist anar de menys a més i ara mateix molt alegre i gairebé al seu màxim rendiment, pot obrir una porta a l’esperança. Tots tres candidats volen parlar amb ell perquè es quedi.

En aquest assumpte sí té avantatge Joan Laporta, qui ja va ser el seu president i amb qui ja va mantenir, i manté, una bona relació. El líder d”Estimem el Barça’ està convençut de poder convèncer Leo Messi sobre la base d’un bon projecte esportiu i gràcies a la confiança i la relació entre tots dos. Freixa, que ja va estar en un mandat, durant el de Rosell, en què Messi ja va tenir problemes amb Javier Faus, ha de mirar apaivagar-lo i convèncer-lo. Com un Víctor Font que no el coneix però que, si fa tornar Xavi, té bons arguments.

En resum, Laporta apostaria per recuperar la il·lusió i el joc que tenia el Barça en el seu primer mandat, i donar un poder màxim a la Masia i a un equip de canterans per emular al ‘dream team’ de Johan i a l’equip d’ensomni de Guardiola. Víctor Font vol mirar al futur però sobre la base de Xavi Hernández i Jordi Cruyff. Per la seva banda, Toni Freixa vol recuperar el joc de sempre i confiar en un home de la casa com Lluís Carreras, el seu ‘gurú’ futbolístic. I tots tres volen retenir Leo Messi. Semblants, però diferents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa