MónTerrassa
2 de juny de 1912, es juga el primer partit d’hoquei a Catalunya

El curs 1910-11 un grup d’exalumnes de les Escoles Pies van decidir portar un nou esport a la ciutat i es van decantar per l’hoquei. En aquest grup va tenir un paper rellevant Antoni Escudé Galí, reconegut com l’iniciador de l’hoquei a Terrassa. Es va crear el Lawn Hockey Club Calassanci, aquest és l’embrió del Club Deportiu Terrassa Hockey, degà de l’hoquei català i estatal. L’efemèride coincideix amb la celebració del campionat d’Espanya cadet, que es juga a les instal·lacions de Les Pedritxes des de dijous i fins diumenge.

El 2 de juny de 1912 es va jugar el primer partit a Catalunya amb onze jugadors a cada equip disputat entre el Lawn Hockey Club Calassanci i el Reial Club Deportiu Espanyol, que tenia una plantilla de jugadors ocasionals, que practicaven alhora l’hoquei sobre herba i el futbol. Va tenir lloc al camp del Maurí, a l’avinguda de Jacquard de Terrassa.

A principis del segle XX Terrassa va veure l’esclat de diverses disciplines esportives: El futbol, el bàsquet, el tennis, el ciclisme o el hoquei. També, altres que no van reeixir com el Bàdminton, el Clock-golf, l’Spirapol, el croquet, el tir amb arc.

En general, la procedència d’aquests esports era anglosaxona, via Barcelona on enginyers o pèrits estrangers el practicaven . També era una època que els industrials terrassencs enviaven els seus fills a estudiar noves tècniques tèxtils al l’estranger. L’esport, per la classe alta i, el cant coral pels obrers i menestrals, eren l’entreteniment d’una ciutat de 22.000 habitants.

Van fundar l’equip que s’anomenava “Lawn Hockey Club Calasancio”. El pioner i introductor del nou esport fou Antoni Escudé. Per portar-ho a terme eren necessaris els estics, el pals de fusta en forma de J, que s’empraven en aquest joc i que en Espanya no n’hi havia. Es va connectar amb la casa Williams de París per aconseguir-ho, a més de demanar catàleg i reglament de l’hoquei. Antoni Escudé explicava que “en aquell temps era molt difícil comprar estics, i per poder-ho fer, em vaig fer representant primer de la casa «Alimundo», de Barcelona i, més tard, de la firma comercial «Planes i Xiveques». Un estic valia llavors 6 pessetes, i una pilota, 2’50”

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Antoni Escudé a juny 02, 2017 | 11:57
    Antoni Escudé juny 02, 2017 | 11:57
    L'article esta molt be. Pero hi ha un error greu. On diu "Corria l’any 1910, quan un grup de joves de l’Ateneu Calasanci creaven el primer equip de Hockey d’Espanya, posant la llavor del que és actualment el club degà del Hockey Espanyol, el C.D. Terrassa Hockey. " Tindria de dir 1911 en comptes de 1910. Cal que es vagi als les fonts fidedignes, com Baltasar Ragón a "Coses de Terrassa viscudes" Per la resta molt be.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa