MónTerrassa
La primera futbolista trans de Catalunya es retira forçada pels insults

La primera futbolista transexual de Catalunya i segona de l’Estat, Valentina Berr, ha anunciat la seva retirada del futbol forçada per la situació d’insults i assetjament que ha estat patint des de fa quatre anys. L’exjugadora del Terrassa FC, de tan sols 29 anys, ha decidit dir prou. Ho ha comunicat a través de les xarxes socials, en un post on explica els motius de la seva dràstica i trista decisió

“”No penjo les botes. Me les pengen. Fins aquí aguanto”. ” ha subratllat de manera clara i contundent. Aprofitant el Dia Internacional de l’Orgull LGTBi+, ha enviat un missatge reivindicatiu i clarivident que encara queda molta feina a fer perquè aquest col·lectiu no se senti discriminat ni maltractat a la nostra societat.

“Un senyor que es fa passar per dona”

Berr exposa que no podia aguantar més “els atacs de pànic i d’ansietat que he estat patint cada vegada de manera més freqüent, abans i després dels entrenaments i partits”. I continua: “Porto quatre anys patint en silenci l’odi i la violència estructural contra les dones trans per part de les institucions, mitjans de comunicació i també de molta (moltíssima) gent que es dedica a assetjar les persones que se surten de la norma”.

Per tot plegat, assegura, “he hagut de parar, sobretot, per salut mental”. Berr lamenta que no ha pogut suportar “la pressió de ser permanentment sospitosa”, a més de l’obligació de complir amb un límit de testosterona -un límit només imposat a les dones trans, no a la resta de les seves companyes no trans-. També ha recalcat la quantitat ingent de missatges a través de les xarxes socials “insultant-me i humiliant-me”

Fins i tot, afirma que ha rebut missatges que insinuaven que “no sóc una dona, sinó un senyor que es fa passar per una dona per abusar de les nenes als vestidors”. Valentina Berr ha recordat que les agressions per LGTBifòbia no només son doloroses per la persona que les rep, “les patim totes”.

La jugadora transexual Valentina Berr debuta amb gol
La jugadora transexual Valentina Berr debuta amb gol amb el Terrassa FC | Cristóbal Castro

Agraïment al Terrassa FC, Levante i Europa

Tanmateix, Valentina Berr ha volgut deixar clar que aquesta situació patida no té res a veure amb les jugadores, rivals i àrbitres amb qui ha compartit terreny de joc. Tampoc amb els aficionats que han format part de dels clubs on ha militat, entre els quals ha destacat el Terrassa FC. “El futbol femení és obert i divers, i m’he sentit recolzada, fins i tot, per aquells que no entenien la meva realitat”, i ha aprofitat per deixar clar que el futbol femení, a diferència del masculí “procura abraçar a tota aquella persona que en vol formar part. No té res a veure amb aquest món paral·lel d’homes amb contractes multimilionàris, masculitat hegemònica i heterosexualitat obligatòria”.

“No puc acomiadar-me del futbol sense donar les gràcies a la meva família, al Terrassa FC, al Levante las Planas, i a l’Europa. M’heu acompanyat en anys molt durs de la meva vida, que han coincidit amb la nostra temporada més exitosa; que hem guanyat la lliga de Tercera Divisió!”.

Nou comentari

Comparteix