El Quidditch, el popular joc que tant apassiona als amants de Harry Potter, també es juga a Terrassa i és gràcies als Draco Dormiens. Més d’un s’haurà sorprès trobar-se un diumenge al matí al Parc de les Nacions Unides de Terrassa, un grup de persones vestides de forma estrafolària, amb un pal sota les cames i perseguint una pilota. No és cap tonteria ni bogeria, és un esport i és sobradament conegut per als petits i grans lectors d’una de les sèries literàries -i també fílmiques- de la història. I els Draco Dormiens no són pas nous en això del quidditch sinó que porten 3 anys ja donant guerra. La majoria dels jugadors són de Terrassa, però també tenen algun “infiltrat” de Sabadell, Arenys de Mar i Sant Vicenç de Castellet. Món Terrassa ha parlat amb ells sobre com viuen aquesta passió, quines competicions juguen i quins són els seus projectes de futur.

Donem per suposat que sou uns amants de Harry Potter. Dels llibres o de les pel·lícules? 

Dins de l’equip tenim una mica de tot. Jugadors que són amants dels llibres, altres que els hi encanten les pel·lícules i altres que ni han llegit els llibres ni vist les pel·lícules i que només es van interessar per l’esport en si mateix.

Quants jugadors ara? Heu anat creixent amb aquests tres anys?

Actualment comptem amb 15 jugadors. La quantia ha variat des dels inicis de la formació de l’equip. Al principi l’equip va començar sent 4 jugadors literalment i, a poc, a poc ha anat augmentant amb els anys.

I com va sorgir la idea de fer un equip de quidditch?

Inicialment dos dels membres fundadors es van plantejar fer un club de fans de Harry Potter que inclogués un equip de Quidditch. Finalment, es va descartar el club de fans i es va quedar només com un equip de Quidditch.

I quan i on us poden veure en acció?

Normalment entrenem a les 11:00 el diumenge, tot i que, a l’estiu, per tal d’evitar les hores de major calor entrenem a les 9 del matí, sempre al parc de les Nacions Unides, situat al barri de Can Roca to i que actualment estem cercant un camp on poder fer entrenaments i partits oficials i amistosos sense riscos de lesions.

Perquè aquest nom? Té alguna relació amb algun personatge o missatge? 

El nom prové del lema de l’escola de màgia i bruixeria de Hogwarts “Draco Dormiens nunquam titillandus”. Que traduït vol dir “No facis pessigolles a un drac adormit”. Es va agafar la primera part del lema (Draco Dormiens) perquè mai se sap la ferocitat que pot tenir un drac adormit.

Hi ha alguna lliga de quidditch o com busqueu els partits? Hi ha algun registre dels diferents equips que hi ha a Catalunya? 

A l’actualitat a Espanya hi conviuen dues associacions, l’associació de quidditch d’Espanya (AQE) i l’associació de quidditch de Catalunya (AQC). La lliga catalana és independent de la lliga espanyola. L’associació catalana és la que s’encarrega d’organitzar les lligues i la copa entre els diferents equips. Dintre de l’AQC som 4 equips de Catalunya i un del país Valencià: Buckbeack Riders de València, Els Bocs Folls de Manresa, els Nightmare Grims de Tarragona, els Barcelona Eagles i nosaltres.

Té Catalunya un especial interès per aquest tipus d’esport o encara és molt desconegut? I què creieu que es podria fer per promocionar-lo?

L’esport és encara bastant desconegut, però poc a poc va tenint més visibilitat. Una de les formes de promoció mes freqüents es la realització de diverses activitats. Així, des de Draco hem realitzat diverses activitats a instituts, escoles i a actes convocats per altres entitats. Tot i això, ara per ara, la nostra principal via de promoció són les xarxes socials. Cal dir que entrevistes i publicacions a mitjans de comunicació són cada cop més freqüents i ajuden a donar una major visibilitat a l’esport.

Pel que fa a Catalunya podem dir que comparativament a altres regions el Quidditch s’està expandint bastant, de fet, som una de les àrees de Espanya amb major número d’equips sent igualats només per Galicia i País Basc. Però, sent realistes, queda molt treball a fer i falta molt per poder dir que l’esport gaudeix de bona salut. Al llarg dels pocs anys que porta el Quidditch al territori ja hi ha hagut diversos equips que s’han format per després dissoldre’s i etapes en què molts dels que hi ha han tingut problemes per mantenir el mínim de jugadors, així que, queda un llarg treball per poder arribar a tenir més estabilitat i presència al territori.

Quin és l’objectiu de l’equip? A què aspira?

L’objectiu que ens plantegem a Draco, ara per ara, és tenir un equip consolidat amb un número fix de jugadors que ens garanteixi entrenar i jugar amb suficients garanties per poder, a més llarg termini, ser un equip competitiu que pugi aspirar a guanyar títols.

L’equip de Draco Dormiens, de Terrassa, un dels quatre que hi ha a Catalunya | Cedida

Expliqueu-nos en què consisteix el quidditch per aquells que això de Harry Potter els queda molt lluny

Dins del camp podem observar que hi ha 6 cèrcols en vertical tal com surt a les pel·lícules. Tres són per un equip i els altres tres per l’altre i tenen alçades diferents. Anotar per qualsevol dels cèrcols rivals suma al marcador 10 punts. També trobem 5 pilotes; 3 d’elles són les Bludgers encarregades de desmuntar als jugadors, deixant-los fora de joc, els jugadors colpejats per una bludger hauran de baixar de l’escombra i córrer fins als seus cèrcols i tocar-los per poder muntar de nou i tornar a participar al joc. Una altre pilota és la Quaffle, que és la pilota amb la que anotem els punts i, per últim, tenim la coneguda snitx, que en aquest cas és una pilota ficada dins d’una mena de mitjó amb un velcro a un extrem i que la porta un àrbitre penjada del darrere del pantaló. Aquest àrbitre s’anomena Snitch Runner o corredor d’snitx i es distingeix perquè va vestit de color groc.

A cada equip ha d’haver-hi un mínim de 7 jugadors (un guardià, tres caçadors, dos colpejadors i un cercador), dels quals entren en joc inicialment tots menys el cercador, que entrarà més endavant quan hi sigui en joc l’snitx. Les posicions dintre del camp es distingeixen pel color de la cinta que portem al cap. El rols que hi podem trobar són els següents: el guardià o keeper que és el principal defensor dels cèrcols, encarregat de què l’equip rival no hi marqui cap punt, té certs privilegis, com poder defensar ficant el braç dintre dels cèrcols o tenir immunitat a les bludgers dintre de la seva àrea, porta una cinta verda al cap. Els caçadors o cheasers que són els que marquen els punts amb la quaffle. Els colpejadors o beaters que són els encarregats d’utilitzar les bludgers. Per últim, tenim el cercador, o seeker, que és l’encarregat d’agafar l’Snitx. Dins del joc hi ha el hàndicap de portar un pal de PVC amb unes mesures determinada que es fa servir com escombra i que s’ha de dur entre les cames. El joc s’acaba quan s’agafi la snitx, tot i que ara s’està modificant el reglament per donar-l’hi més agilitat als partits.

Cal portar una indumentària especial? Quina és la del vostre equip?

Disposem d’una samarreta pròpia amb el nostre escut. Dintre del mateix esport s’ha de portar, un bucal per evitar danys a les dents, l’escombra reglamentària, botes amb tacs de goma i intentar no dur ulleres, i, si es porten, que siguin ulleres d’esport o en tot cas, lents de contacte. No es poden dur rellotges, polseres, arracades o altres elements que puguin enganxar-se i provocar ferides.

El quidditch és apte per a tothom? Cal tenir alguna habilitat especial?

El quidditch és un esport físic i de contacte, llavors tota aquella persona que es vegi capacitada a poder-ho practicar serà benvinguda.

Hi ha una limitació d’edat per poder jugar al vostre equip? Si algú està interessat què ha de fer?

Segons la normativa de L’IQA (Associació de Quidditch Internacional) l’edat mínima per poder jugar són els 16 anys. En el nostre equip ens trobem amb una jugadora que actualment té 12 anys. En aquest cas, la jugadora només podrà entrenar amb nosaltres, no li és permès jugar als partits oficials i tampoc se li permet fer entrenaments de contacte. En el cas dels menors d’edat de 16 anys o més, amb una autorització dels tutors legals, hi hauria suficient per poder jugar partits oficials.

Quina seria la vostra màxima il·lusió? Us imagineu participar en un dels campionats internacionals?

La nostra major il·lusió és poder arribar als Europeans Games, que és un esdeveniment on els millors equips d’Europa juguen entre ells. De ser, és possible poder-hi jugar, però en el nostre cas ho veiem una mica lluny, ja que som un equip amb un període curt de vida, i la pandèmia també ens ha afectat a l’hora de poder avançar i de practicar.

L’equip de Draco Dormiens, de Terrassa, un dels quatre que hi ha a Catalunya | Cedida

Nou comentari